2023-02-04 44 瀏覽
潮州菜通常俾人感覺都係比較傳統,但係呢間餐廳感覺比較適合年輕人,菜式比較fusion新穎。蘭王蛋蠔餅$78呢個有啲似西班牙蛋餅,不過係加咗蠔仔嘅😆用咗蘭王蛋,蛋味香之餘仲有啲好似薯餅嘅感覺,炸得外面酥脆,裏面軟糯,沾上魚露,令蠔仔嘅鮮味更加突出😋蜆仔肉生菜包$88蜆仔真係好迷你,呢碟應該有成過百隻蜆仔😍鮮味十足,充滿鹹香,有少少似迷你版蠔豉嘅感覺,鮮味十足,調味仲加入少少微辣嘅菜莆,仲有炸米粉,用爽脆生菜包住一齊食正😋滷水拼盤$278我哋揀咗五款,分別係滷水鵝肉、豬肚、豬仔髀、慢煮鹽香雞、墨魚片。上枱嘅時候,店員會用蠟燭溫住,唔洗食到凍晒👍🏻其中我覺得豬仔髀最有驚喜,未食過呢個部位,一條幼骨然後啖啖肉,外型有啲似雞髀😆,滷水好入味,肉質一啲都唔乾硬,有咬口得來又唔會嚡😋另外鵝肉都好入味,沾上餐廳自己調製嘅酸醋汁好開胃😍另外薦底嘅滷水豆腐都唔可以錯過,豆腐大大件,入晒味又嫩滑。

蘭王蛋蠔餅$78

蜆仔肉生菜包$88