2022-05-26 88 瀏覽
好耐冇食印度野,咁啱又想約朋友食下晚飯,一於今晚去食印度野。今次揀了銅鑼灣的沙士亞印度餐廳。其實之前經過邊寧頓街都有留意過呢間餐廳的招牌,都想入去試下啦,今次就佢啦!餐廳內的佈置充滿印度色彩,燈光通明而柔和,座位寬敞舒適。餐牌食物種類應有盡有,而比較吸引我的係二人餐,promote價248蚊,以印度餐的晚餐計,性價比高,真係算幾平!首先,開胃盤一定唔少得印度脆片。脆片大大塊,可配上薄荷汁和特色半透明辣汁,建議點薄荷汁就好了。小食係咖哩角,點了咖哩角羊肉,羊肉碎再配上香料,味道濃郁,不油不膩,一人一隻啱啱好了。主菜可三選二,因為呢排成日食雞。我們點了咖哩雜菜和咖哩羊肉兩個餸。另配一份蒜香薄餅和印度飯。先講咖哩羊肉,咖哩角羊係試金石,呢道羊肉才是重頭炮,羊肉經過香料腌後,完完全全去除了羊羶味,一般印度的烹調方式都係用燉的方式處理,羊肉仍然有咬感,唔會感覺老身難咀嚼。咖哩汁香濃不辣,點在薄餅上,食欲感覺益增,欲罷不能。咖哩雜菜沒有咖哩羊肉那麼濃味,但配菜豐富,有多款豆類香芹做配菜,本來給人清淡之感的蔬菜經過咖哩的塗脂抹粉,成為了傾國傾城的少女萬人迷,素食者應該十分喜歡咖哩雜菜這道菜。而我乃雜

主菜可三選二,因為呢排成日食雞。我們點了咖哩雜菜和咖哩羊肉兩個餸。另配一份蒜香薄餅和印度飯。先講咖哩羊肉,咖哩角羊係試金石,呢道羊肉才是重頭炮,羊肉經過香料腌後,完完全全去除了羊羶味,一般印度的烹調方式都係用燉的方式處理,羊肉仍然有咬感,唔會感覺老身難咀嚼。咖哩汁香濃不辣,點在薄餅上,食欲感覺益增,欲罷不能。咖哩雜菜沒有咖哩羊肉那麼濃味,但配菜豐富,有多款豆類香芹做配菜,本來給人清淡之感的蔬菜經過咖哩的塗脂抹粉,成為了傾國傾城的少女萬人迷,素食者應該十分喜歡咖哩雜菜這道菜。而我乃雜食的食肉獸,兩者通殺。印度米身長而偏,質感是軟軟乾爽的,從前我不太習慣吃,但隨着食印度餐次數的增加,適應起這種特別的米飯質感,有時吃印度餐不一定只吃NANN,也會食飯。飯煮得通透乾爽,色澤奪目,配上咖哩汁後,口感更有層次。

最尾飲品就是芒果乳酪,食親印度餐,必點。呢杯mango lassi 唔算好甜,芒果香味足,值得一讚。

我會再來encore,但願248元呢個價錢可以繼續,真係好抵食呢!
2022-05-25
$136.4 (晚餐)