2016-08-03 134 瀏覽
星期日銅鑼灣如此多人(可能捉精靈)天氣咁熱最好搵個地方慢慢坐hea下依日特登黎依間網上幾hit 既cafe 估唔到希慎附近都有間幾好環境既cafe環境寬敞,而且唔算多人又有afternoon tea食岩晒優閒既星期日佢個Afternoon tea set $358/2個人賣相好靚,當然相機食先佢有分鹹點甜點平時食開tea既小妹都知道梗係食左scone先佢有cream cheese同果醬比我地搽個scone 仲係暖暖既難怪店員叫我地食左依個先Scone整得幾好,食落一啲都唔黏口好鬆軟,好好味輪到鹹點啦好少食tea地方食到青瓜好似日式果啲青瓜浸過醋咁食落好開胃旁邊的雜菌焗酥皮撻都係暖暖的要襯熱食,酥皮好鬆脆,而且唔厚身一口食成個,岩岩好個士多上面放左拌左橄欖油既蕃茄再放芝士粉上去,脆脆既多士伴多汁蕃茄多重口感特別欣賞就係個松露芝士球食落好似薯蓉球,芝士味唔算濃但食到松露既香甜點方面佢有個好似油條咁既東西應該係西班牙版油條不過佢係黏滿糖,再蘸朱古力醬食真係不得了其實甜點甜度都適中,都不會太甜即使食晒成個一人份量也不覺得膩飲品我同朋友點左「Just Yours 」(Red apple,peac
星期日銅鑼灣如此多人(可能捉精靈)
天氣咁熱最好搵個地方慢慢坐hea下
依日特登黎依間網上幾hit 既cafe
估唔到希慎附近都有間幾好環境既cafe
環境寬敞,而且唔算多人
又有afternoon tea食
岩晒優閒既星期日
佢個Afternoon tea set $358/2個人
賣相好靚,當然相機食先
佢有分鹹點甜點
平時食開tea既小妹都知道梗係食左scone先
佢有cream cheese同果醬比我地搽
個scone 仲係暖暖既
難怪店員叫我地食左依個先
Scone整得幾好,食落一啲都唔黏口
好鬆軟,好好味

輪到鹹點啦
好少食tea地方食到青瓜
好似日式果啲青瓜浸過醋咁
食落好開胃

旁邊的雜菌焗酥皮撻都係暖暖的
要襯熱食,酥皮好鬆脆,而且唔厚身
一口食成個,岩岩好
個士多上面放左拌左橄欖油既蕃茄
再放芝士粉上去,脆脆既多士伴多汁蕃茄
多重口感

特別欣賞就係個松露芝士球
食落好似薯蓉球,芝士味唔算濃
但食到松露既香
甜點方面
佢有個好似油條咁既東西
應該係西班牙版油條
不過佢係黏滿糖,再蘸朱古力醬食
真係不得了

其實甜點甜度都適中,都不會太甜
即使食晒成個一人份量
也不覺得膩
飲品我同朋友點左
「Just Yours 」
(Red apple,peach,elderflower syrup and Sprite)
蘋果加桃既汁再加埋elderflower
淡淡既香味,帶出蘋果汁的甜

「Sour Pie」
(Green apple sorbet, ginger ale and elderflower syrup)
依個比Just Yours 帶點酸
青蘋果的關係吧
不過飲落感覺都好清新
適合依個天氣飲

整體黎講,我同朋友坐左兩個鐘度
期間不斷有人入坐
但因為環境寬敞,所以唔會覺得好迫同嘈
同朋友傾計hea下一個下午都唔錯

2016-07-31