話說今日係最後一日響灣仔工作嘅日期, 因為之前嘅大吃大喝, 令到自己嘅身體都有少少吃不消, 所以決定食比較單調嘅野, 就食沾麵啦本人習慣去開周月食沾麵, 咁去開銅鑼灣附近咁就一於就出發去~~~去到餐廳門口睇睇時間重係12點之前, 所以餐廳位置仍然闊落, 門口仍然未有人龍咁我同同事們去就主要食沾麵, 其實周月銅鑼灣嘅午市套餐除左沾麵之外, 重有蕃茄湯拉麵同埋牛油拉麵, 不過我地都只會叫佢嘅招牌菜沾麵嘅特色係麵可以選擇凍上熱上, 重量分100g 200g, 同300g, 湯底可以選擇濃湯淡湯咁我呢個係凍上300g 濃湯, 因為凍上的話麵會冇咁容易混在一團, 而且麵身口感會較爽, 熱上的話麵會容易粘在一起, 沾湯嘅時候會較易掛湯, 不過凍上嘅話只係將個麵過冷河, 而麵上嘅時候會加上半隻糖芯蛋, 佢嘅糖芯蛋水準平穩地好, 每次食呢半隻蛋嘅時候都會感到口感粘貼, 鹹甜度十足而濃湯淡湯嘅色水分別都唔係好大, 最大分別可能係湯上面嘅油脂, 濃湯嘅話油脂會較厚, 所以連帶口感都會油膩, 不過味道方面來講濃湯比淡湯濃2倍左右, 就咁飲嘅話濃湯嘅味道係接近鹹, 所以沾麵食會剛剛好, 咁兩者都會間唔時有d

而濃湯淡湯嘅色水分別都唔係好大, 最大分別可能係湯上面嘅油脂, 濃湯嘅話油脂會較厚, 所以連帶口感都會油膩, 不過味道方面來講濃湯比淡湯濃2倍左右, 就咁飲嘅話濃湯嘅味道係接近鹹, 所以沾麵食會剛剛好, 咁兩者都會間唔時有dd 湯渣可以食下, 就好似我張相咁有炸過嘅肥膏粒同瘦肉咬下, 肥膏粒香口唔油膩, 瘦肉甘甜而愈嚼愈有味
最後食完成個麵, 店員會問你加唔加雞湯, 之後將雞湯同濃淡湯一喝而盡

每個套餐都有可樂, 雪碧同零式可樂一罐

埋單每人68蚊左右, 呢個水準, 呢種食物, 抵呀