2022-11-01
☘️好耐冇食生蠔了,前幾日聽個friend 講話呢度有生蠔放題,就一於約埋佢一齊嚟食返夠本。☘️間餐廳響樓上嘅,其實setting 似bar 多過餐廳,燈光很暗但見除座位外好像有些games setting 響旁邊,氣氛都幾適合成班朋友嚟gathering ! ☘️我哋叫咗生蠔放題,個套餐包埋前菜湯,餐包,同埋三文魚,另外每人可以三選一揀一個主菜。個餐湯係忌廉蜆肉濃湯,都幾creamy, 煙三文魚標準嘢冇得輸! ☘️最重要嘅部份當然係主角生蠔啦! 今晚有兩款生蠔,一款來自韓國另一款係南非嘅,兩款都唔係好大隻嗰種,但勝在新鮮!海水味重,有少少偏salty, 個人比較喜歡韓國嘅,朋友就喜歡南非!☘️主菜揀咗一個牛和一個羊扒,份量好大,但今日醉翁之意不在酒,所以都沒有心思在肉食上,只專注在生蠔,既然為生蠔而來,緊係留返個肚食生蠔啦😜
餐湯
南非生蠔