2015-09-23
做野經過銅記,突然有個姐姐塞左張野過嚟,我都反應唔嚟!跟住佢話:「食壽司ga!」丫!又好!夜晚七點鐘到,唔算多人!好快坐低,睇下有咩食先!見到太刀同花鮫都好想試下,但對秋刀情有獨鍾,就叫秋刀兩食(+$20可刺身加壽司)第一食嚟到之後,我覺得我嘅選擇係無錯嘅!刺身選用秋刀嘅魚腩部分,看上有光澤、脂肪比例剛好,入口鮮甜、肉質鮮嫩、幼細,好味!第二食係壽司今次選用秋刀魚較近後嘅部分,肉質比較有彈性、爽口,跟壽司飯送入口中混和後,青蔥伴隨著甘甜味成為餘韻!當我享受緊嘅時候,有位侍應過嚟問我,要唔要+$10將魚頭同魚骨脆炸?我心諗又好,咁就變成三食!講真下次我都唔會慳果$10,因為真係炸得好乾身好好食,仲已經有調味!($10多一道菜,又好味又環保~^_^)近來真係深受居酒屋文化熏陶,去親食日本野都要叫返幾串雞皮乜乜乜~!哩道嘅串燒雞皮,酥脆、煙韌嘅比例係3:1,酥脆佔比較多~!仲有佢嘅兄弟-雞皮花竹蝦~!花竹蝦被雞皮包住,既可以令蝦肉保持水分、鮮嫩,又可以吸收雞油嘅香味,咬落仲外脆內軟,好味!但可惜,螢壽司現在仲未有令酒牌,所以未能盡興,希望下次再嚟嘅時候可以飲個痛快!而天婦羅同軟殼蟹嘅炸漿比較
做野經過銅記,突然有個姐姐塞左張野過嚟,我都反應唔嚟!
跟住佢話:「食壽司ga!」
丫!又好!
夜晚七點鐘到,唔算多人!好快坐低,睇下有咩食先!
我心諗又好,咁就變成三食!