2016-05-20 1073 瀏覽
金豪夜宴炮台山經常都有好多特色小店出現,咖啡室拉麵店沾面店西餐等等,其實都有幾間十分出色,而今次我就嚟到炮台山嘅金豪酒家,藏在木星街意見街道中!因為一碗魚翅而吸引而來,我叫當日晚餐為金豪夜宴是日夜宴食物太多先泥兩個前菜,一個係話梅苦瓜,近來愈來愈喜歡食苦瓜茶式,今次呢個涼菜苦瓜十分甘甜,入口清新,再帶淡淡的話梅清甜感,不苦不甜,甘味在口腔内回旋,很口吃!苦瓜做得也很爽脆,前菜也如此出色!還有這個脱皮的小蕃茄,甜甜酸酸十分好吃!味道清新又開胃!主角金牌金豪雞煲翅,用足8兩魚翅同老雞煮製而成的湯底,配上甘香金華火煺,湯底已經不會輸了!清甜沒油份,湯底已經滿分,金黃湯底味道出色, 真係淨飲湯都夠滿足,至於魚翅很足料,用上群翅,足料彈牙!正?我就係為咗呢一個金豪雞煲翅而來,最後完全沒有失望而且十分驚喜!上完翅,繼續叫其他出色嘅小菜,呢個避風塘瀨尿蝦瀨尿蝦拆殼炒我哋呢啲想食賴尿蝦又怕mook 嘅人真係啱晒,賴尿蝦炒得十分入味,避風塘料嘢味可口,拆肉賴尿蝦數目很多大概呢度至少都拆咗半斤賴尿蝦啊!還有蝦乾通菜煲,煲同菜分上,在桌上立即落鍋,炒香先食,乾身惹味,而且蝦乾很惹味!還有這個荷葉鮮蝦蒸籠仔糯
金豪夜宴
是日夜宴食物太多
話梅苦瓜
小蕃茄
還有這個脱皮的小蕃茄,甜甜酸酸十分好吃!味道清新又開胃!
主角金牌金豪雞煲翅,
金豪雞煲翅
上完翅,繼續叫其他出色嘅小菜,呢個避風塘瀨尿蝦
避風塘瀨尿蝦
蝦乾通菜煲
還有這個荷葉鮮蝦蒸籠仔糯米飯!
荷葉鮮蝦蒸籠仔糯米飯
鮮蝦蒸籠糯米飯用上中鮮蝦開邊,唔好睇佢啲下好似好細隻但係十分鮮甜,放在糯米飯上蒸,蝦嘅鮮甜流落糯米飯中,廚師預先將糯米飯調好味唔需要加上額外嘅豉油,已經鮮甜唔得很,配上少少蔥花同埋蒜頭混合,很有驚喜!
荷葉鮮蝦蒸籠仔糯米飯
食咗咁多好嘢食埋單都係三百蚊一位 十分抵食!呢一度仲有正海鮮同埋其他小菜供應!各位嚟到一定要試佢歌詞因為個湯真係正到爆,抵吃之選!

金豪酒家 (北角)
北角炮台山木星街18號C-E地下
小蕃茄