2016-04-22
金記的味道金記響時代廣場附近開咗間新分店,我呢啲金記迷當然要泥朝聖啦!開咗係一個咁方便嘅位置實在太有利我啦!是日仲喺度試業我已經入嚟食過晚飯啊!唔記得左邊一個朋友同我講話呢幾日試業期間都好多人排隊,我就問下有冇好似西環金記早上嗰個菠蘿油咁多人排先?朋友話有過之而無不及。好彩唔打唔撞嘅情況之下晚是大約八點鐘唔算多人,坐咗响比較後嘅地方,環境都幾舒適!裝修就比較色彩繽紛,但係我自己就鍾意灣仔分店同埋西環分店啊!果種古色古香嘅感覺,好多時都複製唔到!是一叫咗晚餐,呢就有小菜食,我屋企樓下嘅西環分店呢就冇小菜,所以一於就叫蓮藕煎肉餅晚餐!你都有一客三件,大概掌心咁大嘅煎蓮藕餅!份量剛好,煎得好香,唔會太油,肉餅十分之實淨唔會散開!蓮藕同肉餅分布均勻!有水準!跟餐配湯揀咗中湯,湯都幾好飲架而且湯料都好足!配返個指定飲品凍檸賓,價格合理銅鑼灣算抵食啦!同友人在分享埋個冇得輸嘅西多士!點解我會話冇得輸呢,因為呢一度嘅西多士中間嘅餡係用上粗粒花生醬架!所以食落特別有口感!而且即叫即做唔會油淋淋啊!金記嘅分店已經越看越多,個人應為佢好快會成為一個icon ~ 唔知遲啲會唔會港九新界都有呢?