2018-08-08 75 瀏覽
今日放假揸車去左元朗,約左朋友去yoho mall睇戲,睇戲前要食餐飽。朋友話好想食拉麵,剛剛好戲院旁邊就有一間日式拉麵店。金田家,九洲第一拉麵店,中午時間人客非常多,等一陣先入到!拉麵款式好多,配搭好豐富,我地一人叫左一碗拉麵。我叫左激辛拉麵,朋友叫左黑豚拉麵。豚骨湯底奶白色,入口夠哂清甜,朋友和我都好鐘意!黑豚拉麵掛上六大件豚肉,好足料!激辛拉麵多一份辛香,自家製辣肉醬更是香辣滋味,肉粒充滿辛香味!大大球肉碎,賣相好吸引!我地追加雞蛋和黑豚叉燒,雞蛋溏心蛋漿效果做得極好,滷得咸香滋味,入口非常滑溜!叉燒入口即溶唔會肥,肉質極度鮮甜,豬肉味香出色,拉麵掛湯力高,入口好彈牙!朋友超鐘意溏心蛋,一邊食一邊讚!我地叫左一個芝士年糕,即叫即炸,入口芝士半溶,外層年糕糯香煙韌,入口完全唔油膩!之後再叫一杯左可爾必思和蘋果汁,非常清甜解膩!