2018-12-31 709 瀏覽
27號晚我同3位朋友去Big Sur食dinner, 預先響12月18日已經through OpenRice網上book左位,而且之前係見到佢寫住有個網上book位有85折既優惠,到左尋晚滿心歡喜諗住去chill下飲下野傾下計。點知去到Big Sur,餐廳入面個音樂開到勁大聲勁嘈,而且根本嘈到冇人坐響餐廳入面,反而全部坐晒出外面露天area,佢係有放左D outdoor嘅檯凳。我地見入面咁嘈就同個waitress講話想坐出面,因為我地係諗住可以傾計,點知個waitress話如果坐出面就冇得享用85折個優惠,okay fine!我地都唔係要貪佢個爛鬼85折,我地致在食野傾計,就話唔緊要,冇85折OK我地坐outdoor area,之後佢又話因為外面area係冇拎牌定唔知點,係會冇service...即係我地坐出面的時候,叫所有野(包括啤酒、食物連餐具!!)都係佢D侍應企響餐廳門口遞俾我地,然後要我地自己接住D野再傳俾我朋友...真係第一次見識D咁嘅餐廳service🙄同埋佢outdoor area既凳係超級唔好坐,坐果個位嘅一枝枝鐵與鐵之間空隙好大,坐到好「UN」住pat好唔舒服,然後我

同埋佢outdoor area既凳係超級唔好坐,坐果個位嘅一枝枝鐵與鐵之間空隙好大,坐到好「UN」住pat好唔舒服,然後我嘗試入去餐廳諗住問個侍應借餐廳室內嘅梳化上的cushion一用,起碼JIN住坐冇咁唔舒服,點知個waitress黑面,然後話只可以俾一個我🙄

好喇到佢D啤酒到左,佢企響門口遞俾我地傳到檯面之後,個waitress又突然走出黎同我地講要預先擺低張信用卡俾佢地......WHAT?! 佢話響戶外位置食野係要擺低信用卡,直至我地用餐完畢🙄🙄🙄
我朋友說實在不應該放低信用卡俾人,這是關乎私隱問題!我朋友唯有跟waitress說我地先付賬,再繼續用餐。付賬後我朋友說他們的收費system是用Visa payWave的!即係就咁掃一掃張卡就可以付錢!如果真的放下信用卡給他們..這是有多麼不安全啊!!!!!

之後點左少少野食,用餐期間我就收到OpenRice的通知話我在Big Sur的訂位「缺席」了。我很不解,明明我們在場還被餐廳confirm成「缺席」?
於是我又再走入餐廳跟waitress了解狀況,結果她說因為我地不在室內用餐,享受不了85折優惠,所以他們會視為「缺席」。
咁樣會唔會太唔make sense? 咩叫「缺席」?我地明明4個人都響到,仲要比預約時間早到左,都可以當我地「缺席」?!??!! (大前提係我響OpenRice有儲開Asia Miles的積分,而呢一個預約係會響確認出席之後加分給我) 我地已經同waitress表示我地並不是要享用他們的85折優惠,而是要求他們確認我地的「出席」,但她們仍然表示做不到,而且過程中她們的態度是非常惡劣!她們的咀臉完全是不堪入目!當時你只會想盡快離開這鬼地方!

順帶一提,他們的食品也是一樣的不堪入目!黑到像一堆炭!!所謂的甜薯竟然可以係全都燶了還上檯給客人!其他食物味道也是很難食!

NEVER AGAIN!!!!!!!!!!!!😡

1⃣網上寫有85折優惠,但冇講明坐出面就冇得享用個優惠
2⃣戶外位置會完全冇service可言,所有野(包括啤酒、食物連餐具!!)只會遞到門口要食客自己攞
3⃣戶外位置嘅凳係超級唔好坐,問佢借cushion用先是黑面然後施捨一個俾你
4⃣戶外位置用餐係要擺低信用卡俾佢地,直至食客用餐完畢
5⃣戶外位置用餐會被視為「缺席」了OpenRice的網上預約
6️⃣食物外觀&味道都均差劣

如果Big Sur的戶外位置咁多限制,咁就唔好放位響戶外位置俾人用餐啦!!