2008-11-16
星期四晚先生到尖沙咀接我放工,先生嚟接我之前於Openrice揾食Dinner嘅地方,佢話查咗尖沙咀一帶,見間八王子呢輪D評價唔差,不如去試吓佢哋。我哋行完街街去到都成9:00,諗住實有位啦。點知去到都要等十幾分鐘,不過佢哋最終都安排咗個幾舒服嘅卡位比我哋!先生話做咗功課知道要叫D乜,以下全部由佢發版:*梅酒及Asahi生啤一杯*酒盜芝士:好掂!兩者分開就唔喺咁特別,一旦放在一起即有意想不到的效果!鹹鹹地+Creamy真係配搭一絕!不過唔係咁多人喜歡,先生就話好怕D腥味。*魷魚鹽辛:雖然我都覺得OK,但係賣相無乜特別,而且比酒盜芝士比下去…*雜錦漬物:我當佢係餐前開胃菜,呢碟拼盤裏面我特別鍾意椎山漬、蒜頭漬同蘿蔔漬。特別係嗰個粉紅色的蘿蔔漬,既爽口又清甜!*池魚刺身:先生話睇見之前有人讚呢味刺身,即本叫嚟試吓,可能嗰晚Full House啦。等咗都幾耐至到!呢D白身魚望落好似好腥,點知食落好鮮甜而魚肉本身亦都好彈牙!食完仲可以叫佢炸係魚尾,又多味送酒佳品!不過再要講多次,呢味嘢等咗好耐!*油甘魚刺身 + 海膽刺身:個海膽刺身係佢哋推介嘅,佢哋話每個星期都會有D平價推介,海膽是一小板的,
先生話做咗功課知道要叫D乜,以下全部由佢發版:
*梅酒及Asahi生啤一杯
*油甘魚刺身 + 海膽刺身:個海膽刺身係佢哋推介嘅,佢哋話每個星期都會有D平價推介,海膽是一小板的,比想像中細板所以有D失望。不過個海膽都跟足紫菜,而海膽本身質素都唔錯,新鮮無異味!油甘魚都好鮮甜,如果再厚D仲正!講真,油甘魚絕對係我嘅魚生排行榜嘅No.1!
*霜燒牛肉:先生又係睇食評而叫嘅,一如餐牌的相一樣,賣相絕對ichiban!食時一定要用牛肉捲住D洋葱同蘿蔔蓉,加上個酸酸地嘅汁真係好食得緊要!不過D牛肉如果厚番D就仲好!
*汁煮立魚頭:又係店員講嘅是晚推介,上碟見個頭好似好大,本來味道煮得OK,不過就骨多肉少,扣分!下次食番油甘魚頭穩陣D!
總括嚟講食物質素都算非常唔錯,不過D食物嚟得好慢,食魚生壽司一定要有耐性至得,而且侍應人手好似好唔夠咁,見佢哋跑嚟跑去慌失失咁。
嗰晚有D小插曲,我哋食食吓見到Stephy鄧麗欣同Kary、Parco一班人入嚟後直接落咗下面,好老土八卦問吓店員(其實老土都唔止我哋呢枱),原來佢哋落去下面嗰層D廂房食嘢!下次一大班人可以Book下面D房。先生走嗰時猛話Stephy真人好靚,成個少男Fans咁!