2022-04-08
近排疫情都冇再去餐廳堂食,見到呢間店都開左唔少分店,個人都鍾意蘋果批,呢到可以外賣拎走就岩哂我。佢呢間店主打係蘋果批,當然係要試蘋果批,另外佢都仲有多款蛋糕,見到賣相吸引所以試埋。青森蘋果批佢個蘋果批個size都唔細,外形都好飽滿好靚,買2個入盒都好方便拎走,d酥皮都唔會壓到佢碎左,我大約買完都隔左20分鐘先食,都係好酥脆,d酥皮都好多層,完全冇話un左既位,成個都係酥脆,佢有一層吉士同蘋果醬,都好足料。2個醬都唔會好甜,岩岩好,蘋果粒都夠,好香蘋果味。比我之前食一間好出名既日本蘋果批店佢個酥皮係酥脆好多。梳乎里芝士蛋糕佢真係好輕身,淡淡芝士味,佢食落口感好輕盈,入口即溶,食完都唔會覺得膩,因為佢真係好輕盈。焙茶蛋糕呢個店員話係新品,所以試下,蛋糕cream香焙茶味,海綿蛋糕鬆軟,夠濕潤唔會好乾,佢主要焙茶既味係cream到出,佢既海綿蛋糕底就唔覺多茶味,如果唔食濃茶味又想食茶味蛋糕佢就岩哂。佢店舖都有堂食位置,地方乾淨,簡約風,而拎就都好好,佢包裝容易拎,唔會街幾步就搖到蛋糕變形,佢都包埋餐具,方便買完想係公園食既人,佢d包裝都好方便買完係公園食,帶翻屋企就緊加冇問題。
青森蘋果批
梳乎里芝士蛋糕