2008-04-09 10 瀏覽
清明時節,如果唔係因為要在附近開會,都幾難山長水遠嚟到呢度食晚飯。六時許,從外望下一層的潮濠城只有一兩枱客,沒多大信心,都係去呢間,起碼多些人氣。每枱都預先放了一支果醋,簡體字相信係國產,對不起冇興趣。菜牌好似有不少選擇,但撇除了我們不打算點的湯及龍蝦伊麵底,似乎又冇乜嘢可揀... 來來去去都係用幾種食材( 豬肉、野菌、XO醬、帶子、豉汁) 撈亂來整,再加上菜或豆便成。很不容易才點了醬汁涼瓜豬頸肉、醬爆西芹帶子、茄子鵝掌煲。每道菜都用一隻白瓷碟盛載。涼瓜那碟「原本」是一朵花形,我指係原本,因為依家已經崩裂到不似花形。唔係一兩處,係周圍都係,有些撞崩之後再撞裂,裂痕清徹可見,啲餸就咁鋪在上面,望到渾身不自在,擔心會否食到啲碎瓷片架…第二道菜用一隻長形帶尖的碟,好啲 --- 只崩了三四度,至於各人的骨碟亦無悻免。呢啲餐具實應一早便要write off ,亦好應督促侍應及洗碗員工要小心啲擺放,否則遲早出事。難道集團只着眼於高檔市場? 就算鮑魚好賣,也要兼顧吓呢啲基本配套,以免趕客。講番味道,總括來說都過得去。涼瓜炒得幾入味兼爽口,如果落少啲糖會更好。帶子好大隻,可惜已雪到冇乜味,微辣醬汁幾惹

講番味道,總括來說都過得去。涼瓜炒得幾入味兼爽口,如果落少啲糖會更好。帶子好大隻,可惜已雪到冇乜味,微辣醬汁幾惹味。至於個煲就有啲取巧,幾乎只有走過油的茄子條,鴨掌都唔多隻。幾個餸都冇加太h 味精,唔會食到口乾,算係咁。
明碼實價:餐牌上註明茶錢每位八元,花生亦是八元,等你唔駛靠估。