2010-05-03
評題的一句話, 其實是想向我丈夫講嘅......原因是今晚我和丈夫到荃灣行街街, 喺眾安街嗰頭食咗一餐又平又抵的晚餐, 飯後再向前行吓, 行吓行吓, 見到一間外型時尚,又黑又潮的豆腐鋪, 埸面車水馬龍, 我丈夫望望嗰牌, 佢寫住「豆腐花 $7碗, $10兩碗」, 丈夫二話不說衝咗入鋪, 我正想叫佢睇清楚喺唔喺for外賣先就已经唔見咗人。 入到去都有五、六枱客, 我見d價钱都算ok, 豆腐花$7碗, 薑汁豆花$9, 即撞豆花$25, 重有其他貨,但唔記得咁多。我叫咗個「西瓜豆腐燉豆漿」$18, 基本上我估到喺什麽味道, 因為之前煮飯都試過用豆付、豆漿、雞蛋蒸帶子肉(即是帶子蒸水蛋, 但我不用水而用豆漿另加少少豆腐), 我記得鮮味到無得弹, 難得飯煲無飯剩。首先我的「西瓜豆腐燉豆漿」先到, 原來是豆腐燉豆漿上淋上"所謂的" "假甜到死"的 西瓜汁和四粒西瓜波, 食一啖原味豆腐燉豆漿, 吓!無味嘅???,不只是一點豆味也沒有是直情無味, 拌混來吃, 根本西瓜汁和無味糕是合不來的, 還在脷根處帶出一啖一啖的苦味後來丈夫的薑汁豆花到了, 糖要自已落, 可是"所謂"薑汁, 我相信不是新鮮揸出來的
後來丈夫的薑汁豆花到了, 糖要自已落, 可是"所謂"薑汁, 我相信不是新鮮揸出來的, 是現成一樽樽買的, 因為很黄及質地"杰撻撻", 帶有辣及苦味。 我自己煮飯時也揸過薑汁, 它們都是水水的及有少少粗糙感, 正如生磨washabi 及普通壽司店一小包一小包的washabi 分別。 豆花同樣是沒有豆味。真是由背脊骨落, 足足浪費了$27。
最後,我只好向丈夫說:「幸運之神是不會永遠眷顧我地!」