2017-12-01
早前見有朋友係社交平台介紹呢間位於女人街內的粥底火鍋,所以預早打去餐廳Book左位同男朋友撐下枱腳。餐廳準備左籐籃放係櫈下面比客人放隨身物,咁大家就可以坐得舒舒服服咁打邊爐。餐廳試業期間$198一位,另收加一服務費。$198會包一個自選粥底、海鮮拼盤、蔬菜拼盤、美國黑豚肉及每人三款自選配料。餐廳老闆會好nice咁介紹整個火鍋的流程,佢仲介紹我們試餐廳比較受歡迎的粟米及紫薯湯底。先黎的係海鮮拼盤!海鮮除左款式多外,仲非常新鮮,我親眼望住會跳起的蝦,及口MakMak的花甲!此外,呢個海鮮拼盤仲有一個會令大家Wah一聲秘密武器!(登登登登!)呢D蟹膏也太肥美新鮮了吧?就算煮熟左,蟹膏的魅力都都減退!職員食大家食完海鮮拼盤,就會準備自選配料、蔬菜拼盤、黑豚肉。係自選配料中我會推薦大家試試雲呑、雞脾肉及墨魚滑。雲呑雖然唔係好大粒,不過蝦夠彈牙,整粒食好鮮好Juicy!野食多到放唔曬,雞脾肉及墨魚滑要用小碗放。雞脾肉夠曬嫩,就算我放左係火鍋煲內唔記得食,煮耐左都仲滑。墨魚滑都幾彈牙,最重要係有小小的墨魚粒係入面,食落又幾有口感。大家將菜菜肉肉食完後,就可以叫職員比南瓜粒、芋頭粒比你煮粥。等南瓜芋頭
就算煮熟左,蟹膏的魅力都都減退!
等南瓜芋頭粒煮淋,湯底收水後,職員會準時比較黏的頭粒比你煮粥。
煮到D米散開就係食得之時。吸收過海鮮及蔬菜之精華,粥變得鮮甜。
我個人比賽鍾意紫薯粥的味道,除左有鮮味外,仲有紫薯輕輕的甜味,好正哦!
大家想用郁郁下的海鮮食粥底火鍋的話,就記住記住Book位!因為我親眼見到因為Full Booking,而無得Walkin呀!