2016-05-07 212 瀏覽
夜燈初上的旺角街頭,人來人往,忽然睇到一個留左鬍渣既型男向我一笑,他頭上寫住兩個古風盎然的大字招牌,正是"叁薯"。去叁薯,是傍晚時份,行街行到有啲悶,見到個幾得意既小食鋪,就上前一看,叫左個重量級芝士焗薯。未幾,焗薯送出,熱氣冒騰,薯香四溢。熱辣辣既焗薯上,是融化的厚芝士,再揉上少許雪白的淡忌廉,撒上紅椒粉,碎洋蒽,青蒽花,輕輕剖開薯皮,便飄出一縷冒著香氣的煙。將其攪拌均勻,放入口中,只覺一陣油滑溫軟,首先滲滿濃郁滿芝士既馬鈴薯肉,以新鮮熱辣霸佔口腔,慢慢細味時,又有清新的忌廉香氣,以及脆嫩的洋蒽,青蒽口感,混和一起,一啖未食完,又忍唔住食多一啖。 新鮮,邪惡,滿足而不膩,盡在這盤重量級芝士焗薯中。焗薯最好味既,除左新鮮熱辣既滿足感外,仲有將佐料同薯肉拌起,再放入口中既感覺,邊行邊食,好快清理完畢,為悠長一天劃上圓圓的句號。

未幾,焗薯送出,熱氣冒騰,薯香四溢。
外賣自取