2020-09-15 6007 瀏覽
近日疫情緩和,終於有機會同男朋友出街拍下拖啦!❤️❤️呢日佢神神祕祕咁話要請我食好野,原來佢BOOK 左板神鐵板燒日本料理既新分店同我食鐵板燒啊!勁期待! 😻新分店係灣仔The Hennessy,餐廳係走日式簡約風,環境適舒,俾人一種高級得黎又唔會太局促既感覺,而且重點係可以一邊食一邊欣賞維多利亞港海景! 🥰我一去到見到咁靚已經忍唔住瘋狂打卡啦,😆真係好適合情侶黎拍拖食生日飯或者慶祝周年紀念! 今次我地揀左二份晚市一人前,每位$1080 加一🤟🏻一人前套餐包括左前菜、季節沙律、龍蝦、白鱈魚、A5和牛薄燒、季節野菜、炒飯、漬物、麵豉湯同甜品!🐷師傳會即場製作鐵板燒,見到咁新鮮既食材同師傳專業既手勢,真係等到流哂口水啊。🤤🤤講返野食先: 前菜係薯仔沙律配燒茄子同煙三文魚野菜沙律配日式芝麻醬酸酸甜甜好開胃鐵板燒龍蝦🦞師傅將龍蝦燒香拆肉,再特別為龍蝦膏調味,淋係龍蝦肉上面,加埋爽脆既燒蘆筍,賣相一流!新鮮既龍蝦肉質爽甜,加埋咸香既龍蝦膏,好好味啊! 另外鐘意食咸少少既朋友可以沾埋祕制鐵板燒醬黎食,個人黎講覺得唔需要其他醬汁已經好好食,食到個鮮味!白鱈魚🐟呢個係成晚最驚喜既菜式😋,無諗過白鱈魚可以咁
近日疫情緩和,終於有機會同男朋友出街拍下拖啦!❤️❤️
呢日佢神神祕祕咁話要請我食好野,
新分店係灣仔The Hennessy,
而且重點係可以一邊食一邊欣賞維多利亞港海景! 🥰
今次我地揀左二份晚市一人前,

每位$1080 加一🤟🏻
🤤🤤
講返野食先:
前菜係薯仔沙律配燒茄子同
煙三文魚野菜沙律配日式芝麻醬
酸酸甜甜好開胃

鐵板燒龍蝦🦞

白鱈魚🐟
呢個係成晚最驚喜既菜式😋,無諗過白鱈魚可以咁好味! 白鱈魚皮燒到卜卜脆, 魚肉燒到岩岩好熟, 而且鎖住哂所有肉汁,一咬開D汁流出黎魚肉仲好滑! 配埋紅椒做伴碟,好睇又好食!

A5和牛薄燒🥩
我最期待既菜式出埸啦! 呢個和牛薄燒我真係比100分~ 嫩滑和牛包住香蔥,配埋炸蒜片,口感好豐富,和牛入口即溶, 真係超好味啊, 而且份量都好多, 呢個價錢食到咁靚既和牛真係好抵食!😽

龍蝦麵豉湯
好夠味,加埋開場既龍蝦穀落去,麵豉湯個味更鮮甜

炒飯
炒飯粒粒分明,食落好香口,而且飯粒仲沾左和牛既油香!✨

甜品
我揀左綠茶味既雪糕,茶味濃亦唔會太甜,為呢餐劃上完美句號!👍🏻👏🏻

總括黎講, 餐廳環境好靚, 有埋海景, 每款菜式都係用左高級新鮮食材, 加埋師傳即場鐵板燒, 真係好嘆好好食!每人1000蚊到其實都有少少肉赤嫁, 不過食到咁高質既野我覺得CP值好高, 下次會再黎! 想食埋和牛厚燒啊!😆😆