2015-06-29
作為香港美食之星,帶住個遊客喺隔離街吃左失敗嘅豆腐之後立即保飛,請佢食番正宗潮州魚旦粉.其實呢間隱世美食店無咩人識,裝飾又一般,所以大把位坐(其實門口好大個蔡さん喺度)佢地d魚旦粉唔平,不過出面果d連鎖店都差不多,但勝在真材實料(仲要係physically都好實果隻)入正題,為左要俾個鬼妹一口氣可以試晒所有野,所以好豪咁叫左雜錦面+魚腐+牛丸+滷肉另外再加左個撈魚面,真係飽到上心口本身有魚餃,魚旦,墨丸,魚卷,札肉好多野食;魚餃超正,入面好實好足料,重點係鮮魚肉,唔係出面舖頭果d爛鬼肥豬肉魚旦,墨丸好實,好彈牙,真係可以攞黎打乒乓波魚卷一般,無咩特別札肉用越南果d完全唔同,竟然好彈牙魚腐+牛丸+滷肉.....都好入味,真係癈話都要講句牛丸有好濃牛味,魚旦有好濃魚味,墨丸好濃墨魚味同場加影撈魚面,好似食緊一大碗魚片咁,加埋肉碎同麻醬,真係好香口,食到停唔到口由於貪心叫左太多野,d丸又粒粒都鬼死咁彈牙,我食要餐飯個牙齒好攰呢間店真係很有水準,我食左幾廿年魚旦粉,估唔到仲可以有驚喜,蔡さん介紹果然"近"
魚旦,墨丸好實,好彈牙,真係可以攞黎打乒乓波
魚卷一般,無咩特別
札肉用越南果d完全唔同,竟然好彈牙