👦🏻身為海鮮愛好者,尋覓好食海鮮係天生既使命,一直都好想尋找避風塘風味,今次係朋友既介紹下黎試依間上左岸既艇家🛶比一般既辣酒個汁為杰身,但味道唔算特別濃,食到花螺本身既鮮味,只係令汁更掛身,令本身唔算好濃既汁充分掛上花螺上,平衡汁同花螺兩者既味道。不過依個辣酒都幾辣下,係愈食愈辣果種,所以唔太食得辣就嗌最少辣啦。咁多樣野食入面,依個炒蜆比較麻麻地,汁既味道主要淨係食到辣味,層次唔太足夠,而且味道亦未完全入到蜆入面。蜆味亦唔夠鮮甜,食材本身係新鮮既,感覺係品種問題,以為最普通既菜式,但最後個風味就最唔夠。淨係睇個size已經相當滿意,成手臂咁大呀,不過瀨尿蝦大細都係其次,新鮮度好緊要,唔新鮮食落會有水水既質感。依隻一食,結實既質感好似食龍蝦咁,正!嗌左2隻,其中一隻仲有成條膏。炸既火候控制得好好,鎖住肉汁之餘,唔會太乾太熟。依道菜可以睇得出師傅既經驗同老練,相當出色。全晚最期待既菜式,係屋企真係好少會整到,唯有出街食,事實亦証明依個選擇十分正確。再一次體會到火候既控制,雖然避風塘依種料理方式相對重口味,但完全冇蓋過蟹既鮮味,咬落啖啖肉,肉汁噴出黎,肉質一梳梳,極新鮮。依種菜式先係令人懷念

辣酒煮花螺

豉椒炒蜆

避風塘豉椒炒大肉蟹

全晚最期待既菜式,係屋企真係好少會整到,唯有出街食,事實亦証明依個選擇十分正確。再一次體會到火候既控制,雖然避風塘依種料理方式相對重口味,但完全冇蓋過蟹既鮮味,咬落啖啖肉,肉汁噴出黎,肉質一梳梳,極新鮮。依種菜式先係令人懷念去避風塘食海鮮既原因。

燒鴨河粉

通常去避風塘食海鮮,都會叫埋燒味湯粉,實際既典故係咩真係唔太清楚,但就好似係一個傳統咁。竹家莊亦有燒味湯粉,而且仲有唔少人推介必須食,所以都叫左碗試下,一試馬上知道點解會咁多人推介,湯底濃郁,一飲就好似食緊一隻燒鴨咁,河粉滑嫩,一啖湯一啖河,不知不覺間就食晒一碗。雖然感覺燒鴨反而冇咁似主角,不過燒鴨其實都唔馬虎,係好食既,皮脆肉嫩味濃,只係比起湯同河粉,佢既比重冇咁高姐。

價錢黎講,👦🏻👧🏻唔會話佢係好平,但性價比係高既,出得去食海鮮,價錢一定有返咁上下,但食物既品質好多時都好參差,而 竹家莊 絕對有信心保證,可以令你重拾昔日避風塘風味。
燒鴨河粉