2007-05-20
近四個月沒有來,十個字:「貴咗,份量少咗,其他依舊。」財務部老哥說有‘正宗’日式料理,要我陪佢去。當我知道係SAE,就知道阿財務部老哥受騙了!我們都點raw fish 午餐,我要Chirashi 午餐($95),老哥要魚生片午餐($95)。Chirashi 跟魚生片的分別係,前者幼切粒,後者薄片狀。反正D sashimi 都唔算新鮮,幼切粒可以轉移視線,成塊咁食咪盞仲覺得唔新鮮。包飲左都唔知係mud 的「麵豉湯」、唔熱的「茶碗蒸」、厚炸漿但材料瘦削的「天婦羅」、。我的Chirashi 相當細碗,魚生量數埋都冇三湯匙,唉!老哥的Sashimi 唔食都知道唔新鮮,跟超市販賣的可謂豆腐雪糕勢均力敵。甜頭係雪糕,豆腐味還算係一個fair 的選擇。價錢mark-up 10%,份量少25%,味道依舊麻麻地,服務依舊怪怪地,接線生依舊「聾聾地」。整體質素下滑到「銀座藏x」,避之則吉。
我的Chirashi 相當細碗,魚生量數埋都冇三湯匙,唉!
甜頭係雪糕,豆腐味還算係一個fair 的選擇。