悅滿軒

House of Joy
2020-07-24 64 瀏覽
位於美孚嘅饒宗頤文化館,環境非常清幽,由地鐵站一出,行10分鐘左右再上條長樓梯,再過馬路就到了。雖然行到身水身汗,但聽到綠油油荷花池,裡面又有青蛙🐸呱呱叫,暑氣盡消。饒宗頤文化館算係歷史文物,記載左舊式測紅磚牆裂縫技術。搭架特別的lift後,就到悅滿軒了。呢間法國菜喺「饒宗頤」(前身為荔枝角醫院)呢個著名嘅國學家名字內,感覺有點特別,也許這就是香港「中西文化合璧」特色展現吧!可能因為天氣實在太熱,餐廳內冷氣要等等先感覺到涼意。裝修非常modern,全部都係皮凳,燈光柔和,仲播Norah Jones真係好浪漫,小情侶/夫妻共進午/晚餐一流,仲唔使同人逼/俾人趕。先來黑欖牛油🧈配番茄乾麵包。平時麵包都唔會食曬怕撐著肚皮食唔到主菜,呢款自家製麵包真係好好味。法國毛蟹湯 ($78)加入白蘭地嘅法國毛蟹湯,感覺有淡淡酒香,但冇想像中淡淡蟹肉嘅感覺,不過不失啦!焗阿拉斯加深海魚比目魚配昆布湯($248)喜歡口味清淡嘅朋友,不妨試試呢個高質素嘅海鮮選擇,喺白貝、青口之上,係魚皮煎到金黃香脆嘅比目魚。先放進口係滿滿嘅鮮嫩,再呷一口海鮮精華昆布湯,將海洋嘅氣息盡收口內,全部飲晒好滿足。😛😛法國油封鴨配焦

法國油封鴨配焦糖蘋果($228)擺盆冇得輸,焦糖蘋果放喺炸得外脆內軟嘅大鴨胸下,仲有陣陣玉桂香再配提子乾,簡直美食先興奮!

我專登切開俾大家望吓呢隻大鴨腿嘅厚度,要將咁厚身嘅鴨腿收益均勻,係非常考驗廚師嘅功架,肉質唔會因為煙燻再炸過而變得乾柴,反而仍然可以保持肉質鮮嫩,層次分明。😊

離開餐廳先發現原來外邊有一部白色鋼琴,可惜食完飯已經不再開放。疫情緣故好多食店都要結業,但悅滿選係我真心會想再幫襯嘅餐廳,因為廚師哥哥好專業咁出來問我地食物質素如何,招待嘅侍應包括一位銀發伯伯,全部都好有禮貌,對食物亦非常了解,令我感受到足夠嘅關懷之餘唔會覺得煩厭,同食客嘅關係拿捏得非常之好。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

香港難得可以係一片綠油油嘅地方,慢悠悠咁用膳已經係萬幸,希望饒宗頤文化館唔會因為任何原因而消失啦☺️