2020-04-09
天水圍難得一見嘅高質泰國餐廳!同朋友搵緊晚餐嘅時候,俾門面充滿濃濃泰國色彩嘅招牌而吸引。餐廳環境非常整潔,牆上嘅方塊畫作亦都令人賞心悅目。我地以冬陰海鮮湯(細,$88)作為開首。湯底十分濃郁,用嘅都係泰國地道嘅材料黎熬製,味道酸酸地,唔係特別辣,非常開胃。配料有猛料嘅海鮮,包括原隻大頭蝦、青口、鮮魷、蟹柳等等,估唔到餐廳竟然會選用新鮮嘅大蝦,非常有良心!泰式燒烤拼盤($108),有豬、牛、雞,每款2串。串燒燒得焦焦地,非常惹味,而且肉質軟腍,唔會過硬得黎仲保番住佢嘅口感,仲可以點埋沙嗲醬一齊食~班蘭葉包雞($48),我淨係食過荷葉包雞,所以叫咗班蘭葉包雞試一試。賣相一樣都係呈三角形,雞肉紮起後更加有口感,煎香後仲脆脆地,仲有陣陣香葉嘅味道。壓軸登場嘅係臭翁草煎蛋($68),黎之前冇聽過臭翁草依個名,一直諗會係點嘅味道。同蛋一齊煎後有種淡淡嘅香草味,估唔到又幾香口。總括黎講,依度嘅泰國菜都花咗唔少創意落去,而且價錢合理,值得一試!
冬陰海鮮湯(細)
泰式燒烤拼盤
班蘭葉包雞