2023-05-15
筑前味噌煮($78)筑前煮響香港比較少見,入面有蓮藕、雞肉、蒟蒻、白蘿蔔,仲有伴碟嘅紅蘿蔔。樣樣都煮得非常入味,食落軟軟林林,味道溫和,呢個日本的家常餸菜係一個不錯嘅餐前小食。自家製免治雞肉軟骨棒($58)正宗居酒屋先有的つくね,加入咗山芋蓉令雞肉棒口感軟綿,用筷子一夾就散,入面加埋雞軟骨,食落多一份爽口又有𡁻口。雞肉用竹棒串住,兩邊烤至香脆,食嘅時候沾上蛋黃及甜醬油,3樣係絕配亦係我的至愛。名古屋錦爽雞串拼盤($198)由左至右分別就係雞腎、雞軟骨、雞肝、雞心、雞翼同埋大蔥雞肉串燒, 大多數用咗來自日本名古屋錦爽雞的內臟, 全部都烤得香脆,最適合配啤酒食,雞肝同雞心都第一次試,味道好特別。厚切牛舌($58)牛舌係重口味之選,肉質偏軟身,加上芥辣同檸檬汁令味道更特別。脆炸刺身甜蝦($88)從未試過食炸嘅甜蝦,造型好精緻,炸粉超薄,有部份可以連殼食。我覺得再炸脆多少少就更加好,應該可以成隻食得晒,呢種食法比起天婦羅更可以帶出蝦的鮮味。溫泉蛋牛肉湯烏冬($98)我哋最後揀咗個烏冬做結尾,有鰹魚湯嘅味道,牛肉帶點粉紅食落嫩滑,烏冬的軟硬度啱啱好,溫泉蛋加埋溫和的湯底,食完感覺好舒服。右:支裝
左:白桃梳打($35)
居酒屋食串燒點可以少得啤酒呀?另外仲叫咗個清爽嘅白桃梳打,甜甜地無酒精好啱女士們。