不時經過銅鑼灣金百利廣場,知道樓上有好多餐廳,但親身去食都係第一次,朋友想食泰國菜,於是去左泰式食。餐廳好大間,一入到去就見到成架篤篤放左係度,即刻以為自己去左泰國。每張餐枱之間都有充足距離,唔會密密麻麻,除非你用大聲公啦,唔係ge話同朋友傾計都唔驚比隔離枱聽到,好適合又食又傾。小食、串燒、海鮮、粉麵飯、特飲等泰國菜常見菜式都有,我同朋友做完運動又餓又攰,於是叫兩碟粉麵飯同生菜包,快手食完返歸訓覺,留返下次先慢慢飲埋野傾計。帶子應該係刺身級,煎到半熟,一d都唔韌,如果表面再煎香少少就仲正。辣椒膏同飯炒埋一碟,但唔會濕,飯依然乾身,粒粒分明,我同朋友都嗜辣,我地食左第一啖飯之後,異口同聲都話夠晒辣,正!牛肉厚薄適中,唔似落左鬆肉粉,食落無潺無渣,值得一讚ge係用左粗河粉,炒河用粗,湯河用幼,坊間好多餐廳不論炒定湯都一律用幼河,手勢無咁好就會炒到斷晒。醃肉碎用左一種好特別ge香草,同平時食開有分別,可惜我食唔出到底係咩香草。生菜新鮮爽口,肉碎份量多,唔會菜多過肉無野包咁尷尬。

辣椒膏帶子炒飯
辣椒膏帶子炒飯

泰式乾炒河粉(牛)
泰式乾炒河粉(牛)

醃豬肉碎沙律(生菜包)
醃豬肉碎沙律(生菜包)