聽朋友講登龍街有間高質素既日本菜,d魚生同料理拍得住係日本食咁誇張,我就點都要去試去到門口,大字勝八門口感覺已經好日本呢次我好重本咁叫左幾份刺身試下,係因爲望到格離枱對佢地既出品讚不絕口,而我作爲刺身控點會放過!1. 白色既係八爪足,唔韌之餘好鮮味,反而比出面食到既多左一份新鮮味2. 竹簽魚(左下個份)呢份$258絕對物有所值,帶有油香,口感好綿滑,喜歡濃魚味既一流3. 金目鯛(中間粉色)望下個色澤好鮮嫩透,同一般鯛魚明顯唔同,金目鯛一d都沒海腥味,口感都比較嫩話滑4. 帶子(大貝),入口咬兩細淡就融,厚肉5. 白蝦,呢個都係好厚肉,反而沒出面d蝦刺身個種雪味為魚生🐟小總結,鮮味,真係有少少似去左日本咁,另外一提佢d醬油,贊左油係面,點落更帶出魚油香坐吧檯都係一個唔錯選擇,壽司師傅同客人有講有笑!放左工去食真係減壓既其中一個好地方點左個海膽炒飯,個海膽貫切刺身水準,鮮味好重,反而我好鐘意個飯!!好有家庭既味道,落足材料,好似媽咪炒既愛心飯一樣,有腸仔火腿蛋,好似去左日本小店食咁我第一次食和牛刺身,竟然係自己香港,但點都估唔到好易入口,撈埋蛋黃,一d腥臊味都沒,反而食到好似魚肉既鮮味同口

去到門口,大字勝八

門口感覺已經好日本

4. 帶子(大貝),入口咬兩細淡就融,厚肉
5. 白蝦,呢個都係好厚肉,反而沒出面d蝦刺身個種雪味

我第一次食和牛刺身,竟然係自己香港,但點都估唔到好易入口,撈埋蛋黃,一d腥臊味都沒,反而食到好似魚肉既鮮味同口感,點埋配合好既芝麻燒汁,好好食,唔太識形容,推介一試!

最後飲個鮮味好足既麵豉湯,咁多隻花甲配合既湯🥣,唔鮮就奇,個湯仲有白酒味,清淡得黎鮮甜

巨峰soda!正常

總結,最後食左$1400左右,但呢個價錢可以食到咁高質素既日本直送食材,刺身,貼心既服務,其實好值得!海鮮魚生既味道同層次係會令食客食出日本既味道,唔使搭飛機就食到!