2022-12-21
今日難得同好姊妹響尖沙咀行街,咁啱響The One經過我哋上次響大阪食過嘅Gram疏乎厘,所以就即刻入去試吓同日本有冇分別。當然唔少得叫招牌疏乎厘班戟($138 )三舊鬆軟嘅疏乎厘,加上蜜糖好好味!而家近聖誕仲加咗啲聖誕裝飾,打卡一流!呢度即叫即做嘅日本疏乎厘班戟,選用日本嘅雞蛋,加上牛奶攪拌而成嘅蛋白,經過低溫烘焙每塊pancake都可以好鬆軟,配上蜜糖或者係鮮忌廉,再加上牛油充滿咗疍香同鬆軟嘅口感,入口即溶而且呢度好好,因為我唔鍾意食cream,擺喺側邊就可以自己抉擇要加幾多👍另外再叫咗石板街班戟($118)用咗自家製杏仁,加上朱古力製作而成,配上一層cream同埋一層custard,再加上朱古力醬同埋士多啤梨,呢個配搭幾相當好!雖然而家未去日本,但係都可以回味返日本嘅風味。