2017-06-03 81 瀏覽
今次要介紹是無人能抵抗的🐃ハンバーグ (漢堡扒),在日本幾乎是每個人都鍾意,一個好受小朋友歡迎的菜。至少曾在卡通片睇過,d小朋友聽到媽媽整ハンバーグ的會超開心!來到Meat King,是一家由日本人開的ハンバーグ店。而且店內的裝修十分舒適,有日式西餐廳的感覺。日本人的心思,在食物上完全反映出來。Meat King有一個應有盡有的自助沙律甜品飲品吧,點一個漢堡扒,加$58就可以享用無限添加自助吧,也有自家製麵包同白飯!本身對這些自助沙律吧,都不敢抱有太大期望的我也徹底地改觀了。沙律菜多款,又新鮮,連沙律醬汁也有六七款。而且有很多沙律菜,新鮮的羅馬生菜配上日式柚子醋,令人十分開胃。少年不要太天真!講明令我另眼相看一定有原因!別要以為只有蔬菜裏的沙律,也有薯仔沙律,吞拿魚通粉沙律等等,款式之多,令人覺得已經回本。開餐前先來一盤清下腸胃先,d蕃茄仔勁新鮮右上的是紫蘇意粉,呑拿魚沙律都好好食!甜品都好有心思,有自家製的芝士撻,布甸,焗蕃薯!仲有雪糕!飲品除左汽水,仲有咖啡茶,大推的是朱古力!見到Meat King的自助吧令人嘆為觀止,所以絕對唔好比自助吧呢3個字影響到啊。介紹完沙律吧就要介紹主菜

來到Meat King,是一家由日本人開的ハンバーグ店。

而且店內的裝修十分舒適,有日式西餐廳的感覺。

少年不要太天真!講明令我另眼相看一定有原因!

開餐前先來一盤清下腸胃先,d蕃茄仔勁新鮮
右上的是紫蘇意粉,呑拿魚沙律都好好食!

甜品都好有心思,有自家製的芝士撻,布甸,焗蕃薯!仲有雪糕!

介紹完沙律吧就要介紹主菜。而主菜的漢堡扒方面由$128起,有芝士漢堡,意式漢堡,黑松露野菌漢堡,溫泉蛋漢堡等,由牛肉和豬肉而成,size有standard, large, pound三個種類。實驗證明,女孩子點standard都夠飽。

另外餐牌上也有來自北海道的牛扒,價錢會比漢堡扒貴一點點,不過都依然係份量十足!

意式漢堡面頭,配有大件的番茄,新鮮多汁,再加上車打芝士。爸爸好鍾意

而我點了蒜蓉牛油漢堡扒,牛油味和漢堡扒好夾,加上已炸過的蒜片入口惹未。漢堡扒因為混了免治豬肉的緣故,入口軟綿綿的
,無論配上白飯還是自家製的麵包都好驚喜。

男朋友點的是溫泉蛋漢堡,汁醬方面可點牛扒醬油,多蜜汁,柚子汁和照燒汁。個人覺得牛扒像有鹹鹹的,跟漢堡扒好夾。而多蜜汁就是甜的醬汁,有日式的味道。食肉獸的他,外加$40可換成安格斯牛肉。(店員小姐還貼心的提示,無論點的漢堡份量是多少,改為安格斯牛肉的話的價錢是一樣的,都是$40!所以當你點大份的時候就比較化算了
)加了免治牛肉後漢堡依然軟熟,容易切開,上枱時鐵板熱辣辣!用埋蛋撈飯真係可以食多幾碗!
跟埋自家製麵包,呢個我encore左三次!係三次!因為真的無敵好食!好似丹麥千層方飽的鬆軟,自已打的牛油在熱烘烘的飽面上溶化,真係要高呼一句: おいしい〜♡

最後連甜品都食埋就十分完滿了!正呀!

整體來說,這間小店的性價比十分之高。若一個漢堡扒的話可能會不夠食,所以一定要加錢升級自助餐,你不會後悔的!
因爲自助餐食的食物唔頹又驚喜,無論你帶多少個大胃王 (尤其係飯桶😂) 來食,都不用擔心了。