2009-06-02 330 瀏覽
晚上係九龍城食, 想試新泰國食店, 經過幾間都唔啱心水經過昌發時覺得裏面都幾多人, 價錢又唔貴, 就試下感覺幾好, 環境乾淨, 枱上有齊泰式調味料, 魚露, 紙巾... ... 一入座就主動送上兩杯水, 好難得, 可知道大部份不設加一的泰式食店都唔願意俾水? 點了炸蝦餅及兩碗湯河 遊船河 $22 --鍾意遊船河係因為個湯底, 這兒係濃濃的豬血湯 (見牆上貼著的食評寫用豬血的). 之前係別處食船河係用鴨血, 反而這兒的豬血更香更濃更好味 --為提昇豬血湯的味道, 這兒用上不少金不換及少少辣椒, 好香!--餸 --- 豬肉片, 迷仔豬肉丸, 豬潤, 芽菜, 通菜: 豬肉片較鞋, 豬肉丸唔彈牙, 味淡--河粉轉了金邊粉: 好特別, 金邊粉好幼好煙韌 燒豬頸肉湯河 $30 --燒豬頸肉: 同泰式食店的小食 -- 燒豬頸肉一樣, 外層燒得香口. 雖然有湯浸住, 都不失其惹味. 豬頸肉本身肉味濃, 這兒更用上秘製的醃料, 甜甜的好好食 --湯底係清湯, 普通 炸蝦餅 $45--即炸夠熱, 蝦膠新鮮及夠彈牙 睇返OR食評, 原來這兒的船河有咁多fans, 實為鎮店之寶唯一缺點係湯河的份量少, 唔
晚上係九龍城食, 想試新泰國食店, 經過幾間都唔啱心水
經過昌發時覺得裏面都幾多人, 價錢又唔貴, 就試下
點了炸蝦餅及兩碗湯河
遊船河 $22

--河粉轉了金邊粉: 好特別, 金邊粉好幼好煙韌

燒豬頸肉湯河 $30

--湯底係清湯, 普通

炸蝦餅 $45
--即炸夠熱, 蝦膠新鮮及夠彈牙

唯一缺點係湯河的份量少, 唔夠飽
遊船河: 豬血湯 + 金不換, 泰式風味濃
好幼細及好煙韌的金邊粉
燒豬頸肉湯金邊粉: 豬頸肉用上秘製調味料醃, 甜甜地
炸蝦餅: 夠熱, 新鮮及彈牙
泰式調味料齊備