餐廳:Mr. Korea BBQ (尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸道140-142號瑞信集團大廈一樓星期日返完教會團契⛪️,同幾個教會朋友去咗柯士甸道呢間Mr. Korea BBQ食燒肉🥩,點解會莫名其妙去食燒肉?因為餐廳週末午市食燒肉有半價優惠呀😍先點咗個醬油蝦($198)同醬油鮑魚($238),蝦喺生醃嘅,睇得出餐廳揀咗啲新鮮嘅活蝦🦐,摵開唔覺有蝦腸,而鮑魚喺8成熟。兩款入口都新鮮爽口,原因係餐廳由韓國入口新鮮海鮮,返到嚟再用咗自家製嘅醬汁去醃,有洋蔥🧅、辣椒🌶️、香蔥、芝麻等,食落咸香適中亦帶少少辣🤏,唔會有腥味,同時保留到海鮮本身嘅鮮香👍🏼半半炸雞 $158由於想試多啲味,叫咗一半豉油(原味)、一半甜辣味,炸雞無上到好多粉🍗,咬落皮薄得嚟香脆,唔會食到成口都係粉,個人就比較鍾意食原味,可以切切實實品嚐到炸雞嘅原滋味😋海鮮煎餅 $99呢度嘅海鮮煎餅可謂與眾不同😎,以大蔥為餅底,中間夾雜魷魚🦑、蝦🦐等海鮮,面頭再倒上麵糊去煎🔥,每一啖都食到香蔥嘅爽口同濃香,蘸埋餐廳嘅自製韓式醬油仲惹味,鍾意大蔥嘅人就啱哂喇❤️,側面有少少燶燶地,撇除呢樣野就滿分🙈純豆腐海鮮湯 $108好鍾意呢個海鮮湯有超大
餐廳:Mr. Korea BBQ (尖沙咀)
地址:尖沙咀柯士甸道140-142號瑞信集團大廈一樓

先點咗個醬油蝦($198)同醬油鮑魚($238),
蝦喺生醃嘅,睇得出餐廳揀咗啲新鮮嘅活蝦🦐,摵開唔覺有蝦腸,

半半炸雞 $158

海鮮煎餅 $99

純豆腐海鮮湯 $108
好鍾意呢個海鮮湯有超大舊嘅豆腐😆,一開始飲果陣味道唔太出,原來係因為我哋冇打散蛋花同蛋黃🥚,打散完之後個湯嘅味道即刻豐富咗😍,亦襯托出陣陣嘅海鮮香,味道啱啱好唔會太濃太鹹,撈飯食一流😁

水冷麵 $98
用咗彈牙嘅韓國蕎麥麵,簡單加上半隻隻蛋🥚、牛肉片同酸蘿蔔片,配埋一舊舊冰塊,保持住蕎麥麵冷凍煙韌嘅感覺,加埋酸醋同芥末汁,真係好有韓國嘅地道風味🥳

最後梗係不得不提半價燒肉啦🤑,叫咗護心肉(半價$59) 、西班牙黑毛豬(半價$50/100g)同牛胸肉(半價$84)。除咗黑毛豬喺嚟自西班牙之後,另外兩款肉都喺嚟自韓國🇰🇷

護心肉喺豬嘅橫膈膜同肝臟之間嘅肉🐷,每隻豬只有大約200到300克,燒香後油分唔多,較為爽口彈牙😬,仲有大膠剪比我地切成細塊,燒香後肉味濃郁、口感豐厚

黑毛豬喺用上三花肉,即喺我地叫嘅五花腩,屬於豬嘅肚腩位置,因為有大量脂肪比例,所以燒起上嚟特別香,亦都因為比較油膩,最佳食法係配上泡菜、生菜🥬,加埋撈咗麻油嘅鹽同豆辦醬,一啖放入口真係冇得頂🤤,保證你會食過返尋味

牛胸肉切成片狀,再用燒烤醃醬醃過。因為本身已經醃香咗同埋比較薄身,我哋決定一次過放落去快炒,務求令牛肉唔痴底同保持住鮮嫩嘅口感😌,我諗我唔使形容好唔好食,你一睇圖/片就知😏

初飲初樂燒酒(柚子) $78
食燒肉又點少得燒酒🍶,我哋叫咗枝男女都啱飲、易入口嘅柚子味燒酒,飲落口有淡淡柚子香,燒酒嘅酒香再慢慢滲出嚟,Cheers🥂
2020-11-22
10 分鐘 (堂食)