2020-06-06
我想燒肉,朋友想打邊爐,點算好?咁岩牛摩新出海鮮鍋燒放題,連燒帶打,雖然唔係明火燒肉,其實同屋企煮餸差唔多,但比佢個秘製北海道燒肉味噌汁吸引左我入去。呢種鍋燒叫Chan Chan Yaki,係北海道家常菜,將味噌、三文魚、蔬菜放入鐵鍋煮熟。牛摩就用豬牛雞取代三文魚,岩晒唔食三文魚ge我。一坐低先黎「鍋燒七點盛」,有牛小排、黑安格斯牛肉、牛仔骨、牛肚、牛舌、豬頸肉、豬大腸,另有豚肉、雞肉、海蝦、墨魚仔、帆立貝。個鍋傳熱好勁,千祈唔好乾燒,可以先落牛脂肪粒出下油,然後放肉,再落味噌調味,想濕潤d就落埋骨膠原啫喱。牛小排同安格斯唔韌,牛味唔錯,配味噌好香好惹味,唔會太鹹。牛仔骨最怕韌到咬唔開,自己燒就無咁易過火,啖啖肉好易咬。牛肚已經醃製過,燒完都夠腍。牛舌太薄,我都係鍾意厚切多d。雞肉燒到表面微焦,食落好嫩滑,全靠骨膠原啫喱先唔會乾。海蝦肉質實淨,幾甜。燒左一個鐘,係時候打邊爐,湯底揀左博多美人骨膠原啫喱雞白湯拼越式牛肉湯,雞白湯比想像中淡,越式牛肉湯就真係幾似越南粉湯底,唔錯。頭先食左好多燒肉,火鍋除左主力食牛小排外,當然要食下蔬菜,特別推介蘿蔔,放越式牛肉湯好正。好快又過一個鐘,食埋甜
好快又過一個鐘,食埋甜品就收工,北海道3.6牛乳雪糕幾滑,奶味又濃,好食,想食多杯但係頂唔順,飽到就黎嘔。星期一至四259蚊加一,食120分鐘,又鍋燒又火鍋,如果多半個鐘會無咁趕,星期五至日會貴d,而且得90分鐘,建議平日先去。
📍牛摩
新界馬鞍山MOSTown新港城中心(5期)2724-30號舖