2005-11-29
自搬來LCX 之後, 今次係第2次來. 上一次覺得地方好左好多, 冇咁隔涉, 有海景有對岸燈飾, 人亦多左, 食物依舊唔錯. 不過今次就覺得食物好像退步了, 有點先失望.同姨甥仔睇完聖誕裝飾過來, 媽咪已點了菜. 5大1小, 叫了一個4人套餐, 另加了2個海底椰川具燉螺頭湯, 一碟香茅豬扒, 2碗生熟牛肉河. 唔知點解食越南菜會點個螺頭湯, 家姐話金華火腿令個湯咸了少許. 套餐中的蟹肉豆茸湯就唔錯, 好香牛油味, 蟹肉都係拆出來放於湯面比人睇下唔係求求其其混埋個湯就算. 拼盆只屬一般. 香茅豬扒幾硬; 另外咖哩牛腩唔辣亦可以香d, 蒜茸包就太輕飄飄, 感覺唔實在, 牛油比蒜味多.全晚最喜歡的是黃金蝦. 蝦肉大大啖, 味有點辣, 似咖哩蝦多於咸蛋黃, 但已是全晚最喜歡的菜式, 食左3隻所以好漏. 雖然呢次食物算一般, 但屋企人係幾鍾意來的, 希望下次會有改善啦.