2019-08-31
呢間壽司店我之前已經食過兩次,印象中味道不錯,間唔中捻起想食壽司都會想再黎。今日同閨蜜慶祝生日,我就提議到•丸十壽司•嚐鮮😋餐廳以精米作為賣點,精米比普通大米嘅含糠量和其他雜質量更少,口感更佳。壽司飯採用赤醋混合而成,突出魚鮮味。餐廳位於旺角朗豪坊12樓朗豪坊連接港鐵,除左有各式各樣的服裝店仲有埋戲院。食完飯可以行下街或者睇場戲做下場都唔錯。餐廳樓底好高,光線充足。我地安排左坐角落,可以自成一角就感覺私隱度高啲。中間四張枱連埋一齊就好易聽到隔離左右講乜。由左至右起 ✨炙燒三文魚腩、炙燒池魚、炙燒左口魚邊、甜蝦•三文魚腩賣相好吸引,但食落油脂唔夠。•左口魚邊油脂足夠,入口溶化,可惜有啲筋。•甜蝦好大隻,有手指尾咁粗,入口好鮮甜。✨丸十壽司盛 $298•海膽係日本海膽,入口鮮甜,一啲腥味都冇•牡丹蝦肉質爽甜,略嫌細隻左少少,好似赤蝦咁嘅size •帆立貝亦非常鮮甜•大鮪魚腩,油脂尚可,入口甘香。由於本人唔太喜愛池魚,所以冇食到🙈✨丸十究極之卷 $288視覺嘅震撼,差唔多有我成個拳頭咁大😱但真係太大件,搞到好咬,一咬就散晒。寧願佢價錢平啲份量細翻啲,可以一啖食晒。吞拿魚蓉好
今日同閨蜜慶祝生日,我就提議到•丸十壽司•嚐鮮😋
餐廳位於旺角朗豪坊12樓
朗豪坊連接港鐵,除左有各式各樣的服裝店仲有埋戲院。
食完飯可以行下街或者睇場戲做下場都唔錯。
由左至右起
✨炙燒三文魚腩、炙燒池魚、炙燒左口魚邊、甜蝦
•三文魚腩賣相好吸引,但食落油脂唔夠。
•左口魚邊油脂足夠,入口溶化,可惜有啲筋。
•甜蝦好大隻,有手指尾咁粗,入口好鮮甜。
✨丸十壽司盛 $298
•海膽係日本海膽,入口鮮甜,一啲腥味都冇
•牡丹蝦肉質爽甜,略嫌細隻左少少,好似赤蝦咁嘅size
•帆立貝亦非常鮮甜
•大鮪魚腩,油脂尚可,入口甘香。
由於本人唔太喜愛池魚,所以冇食到🙈
✨丸十究極之卷 $288
視覺嘅震撼,差唔多有我成個拳頭咁大😱
但真係太大件,搞到好咬,一咬就散晒。寧願佢價錢平啲份量細翻啲,可以一啖食晒。吞拿魚蓉好多,但冇乜味道。海膽、帆立貝依舊鮮甜,三文魚子唔會太鹹。
唯一敗筆之處係差唔多全部壽司嘅飯都係一夾就散😐,感覺水準同質素都好似有啲退步。希望下次食可以食翻之前嘅感覺。