2018-10-18
離開香港咁耐 第一樣返到黎最掛住既野一定係日本菜!一落機已經好夜 大部分餐廳平日都唔會開到太夜,但好彩呢間魚鮮生開到零晨12點!入到黎人唔係太多,周圍都係充滿日系裝潢。我地兩個人嗌左兩份魚生飯,一份係三文魚腩飯,另一份係三文魚海膽飯。職員好快就落左單,之後就送左一人一份沙律同麵豉湯。沙律好開胃,沙律醬份量啱啱好,食完唔會太濟,而麵鼓湯都唔會太熱,主菜黎之前飲啱啱好!主菜黎喇!食完沙律同飲完麵豉湯啱啱好!海膽三文魚飯好足料!海膽係整整兩份,食落好新鮮,無雪過既味道。雖然三文魚唔係一塊塊,切左粒,但份量都好多,唔會食到最後得返飯。而且有樣野好貼心既係碗旁邊有四至五塊紫菜,向來唔食鼓油既我可以用紫菜海膽同三文魚粒包飯,咁就唔太寡喇!另外一碗係三文魚腩飯!呢個三文魚腩飯都係有送紫菜,但因為佢唔係切粒,係好似刺身咁上,食到最後飯太多,搞到最後得返白飯有啲寡,但三文魚腩既味道都唔錯,脂肪味都幾重。最後食完之後飲返杯暖既茶,好滿足的一天!總結,今次兩款飯都唔錯,但海膽三文飯更優勝。而價錢方面兩款都合理,三文魚飯唔需要一百蚊,仲送沙律同麵鼓湯,份量夠大,男仔唔洗驚食唔飽!