2020-05-25
近年同朋友好鍾意去南豐沙廠呢間酒吧飲野,除左因為呢度嘅手工啤好有特色,而且呢度嘅環境比起一般鬧市嘅酒吧清靜座位又闊落,好啱同一班朋友嚟傾計飲野。我特別鍾意飲呢度嘅 cha chan teng gose 咸檸啤,飲落充滿香濃嘅小麥啤酒味外更真係有濃郁嘅咸檸味,令到啤酒嘅味道更fresh,入口清爽唔會苦澀,係新奇得來意外地配嘅組合,所以我嚟親都係飲呢一款!另外要一提呢度嘅啤酒係有0.2L size提供,啱晒想淺嘗嘅朋友~食物方面,呢度繼續都主打創新嘅cross-over菜色,水準更係有意外驚喜!退役超人餡料有流汁嘅太陽蛋、火腿、bacon、salami、燻牛肉片、仲有牛油果蓉、蕃茄等等,再用啤酒包夾住,麵包整得鬆脆,餡料亦夠足料。另外因為我地有朋友唔食牛,原本打算叫走牛,店員細心地提出幫我地燻牛肉片另上。馬來肉骨飯聽到個名已經覺得好特別,鍾意食肉骨茶嘅我地更加係非叫不可,呢個菜其實就係肉骨茶同risotto嘅cross-over,飯粒索晒肉骨茶嘅味道,加上risotto濕濕地嘅質感,惹味得令人食到停唔到口!麻婆玉米片最後飲啤酒當然唔少得煎炸野,呢個又係聽個名都覺得好新奇,而且又覺得係唔會伏
退役超人
馬來肉骨飯
麻婆玉米片
最後飲啤酒當然唔少得煎炸野,呢個又係聽個名都覺得好新奇,而且又覺得係唔會伏嘅組合。果然呢個配撘相當不錯,留意呢隻麻婆醬係好辣!但係辣得好惹味,加上面頭有sour cream中和下辣味,揸滿每塊墨西哥粟米片香口得不得了,係送啤酒必食之選!