灣仔近金鐘一帶,近年開左唔少特色餐飲,「老爺點心」就係其中一間。餐廳佔地2層,樓下係接待處;樓上係用餐區,盡頭既酒吧台跟Din sum library相似。店面設計賣懷舊風,除左舊式茶樓既鳥籠掛飾,櫥櫃亦放有各款本土玩具。食物方面,點心款式遠比想像中少,只有5-6款,聽聞係因為大廚離職。筆者最後點了「黯然銷魂飯」、「炭裏香」同埋流沙包。先講「黯然銷魂飯」,賣相都幾吸引,抵讚既係佢既流心蛋,半肥瘦既叉燒口感亦不俗。但配上XO醬,整體就偏咸同埋辣,可能想營造傷心流淚既感覺?而「炭裏香」係由盆栽裝上紅蘿蔔形既咸水角,同泥土形既排骨。相機食先既價值相當高,咸水角亦整得唔錯,係排骨炸完感覺比較乾身。最後,紫薯內心既流沙包,雖然無流沙既效果,但幸好甜而不「利」配上餐廳奉上既桂花糕作甜品,都尚算滿足。

2017-08-07