2019-11-14 5072 瀏覽
美女朋友有7折優惠卷,問我有冇興趣同佢一齊黎食“美人鍋”~~既可以對住“美人”,又可以食感覺滋補既“美人鍋”,當然要一口答應啦xpp呢度既環境相當唔錯,座位空間夠大,抽風系統完善,近窗位置更可欣賞美景:)呢度既美人鍋分為原味、辣味同蕃茄口味,當中原味既肉類只有雞肉,而其餘兩個口味就係雞肉同豚肉雙拼~~我地聽說呢度既雞肉著名,加上我地想試下 original 既湯底,所以就先要一個原味既“美人鍋(二人份)”HKd$420+10%,打算食完唔夠先追加xpp等左一陣,店員已經好快咁為我地呈上食物,有一架兩層既鍋物食材同湯鍋~~湯鍋内既湯底先以果凍既形態呈現係我地既眼前,當湯鍋加熱時就會自動溶解,可見當中既湯頭實在係蘊含著唔少既膠質!!食材方面,上層係色彩鮮豔又新鮮既蔬菜同兩款口味既免治雞肉~~下層就係半隻既走地雞以及三款醬汁:)湯鍋滾起,湯頭一如所料般黏口,甚有鮮味~~而當中既雞件亦無令人失望,有著走地雞肉爽而不嚡口既特質,食落富有雞香,不沾上醬汁亦令人食得津津樂道!!!份量雖然看似不多,但當我地食完整個鍋物之後已有飽肚之感!!所以我地就決定加上一份“甜紅薯泥糰子冰淇淋”HKd$68+10%

下層就係半隻既走地雞以及三款醬汁:)

湯鍋滾起,湯頭一如所料般黏口,甚有鮮味~~

份量雖然看似不多,但當我地食完整個鍋物之後已有飽肚之感!!

所以我地就決定加上一份“甜紅薯泥糰子冰淇淋”HKd$68+10%來共享作結就剛剛好啦~~