之前行旺角成日都經過花椒子門口,見到門外既裝潢都覺得幾特別,好有cyber feel👽,門外又寫住「你出錢 我出辣」今日一於去試試佢!一入門口,已經好有小朋友去太空樂園玩既感覺🧑🏼‍🚀,原來仲要落地牢,好似穿越時空咁。餐廳內既設計都好用心,係太空主題,有唔同既太空人擺設,正呀😍!等我仲以為川菜一定好中式🤭有驚喜喔!我地兩個人叫左兩個主菜,一個甜品,兩杯飲品。辣子雞🌶️🐔一上菜整碟鋪滿紅椒,但雞肉量都唔少喎,望落以為好辣,但食落去個辣度又幾個癮,食到我停唔到口😂食食下發現原來唔止有雞肉,入面仲有雞軟骨同雞皮,食落唔太硬,又好鬆脆,好惹味!!😋🥘湖南辣椒炒雞🫑🐓E個煲都好大份,有好多雞,唔同既辣椒,香料配菜等。佢好似雞煲咁,一邊炒一邊熱住咁食,咁就唔驚啲雞凍曬喇!雞肉食落唔“鞋”口,又多汁👍🏾我地叫左少辣,所以唔太辣,怕辣既人都可以接受! 炒完雞之後,啲雞油逼曬出黎,其他椒同配菜吸曬啲精華後食落仲香口!我地驚唔夠肉食,加多左份西班牙黑毛豬(100g)🐖店員仲好細心❤教我地點樣整熟啲豬肉先好食。啲豬肉唔會太厚身,又大片,食落都好淋,肉片吸埋啲雞汁口感好豐富!正!😍天氣咁熱🌞,梗係要飲啲凍冰冰嘅

等我仲以為川菜一定好中式🤭有驚喜喔!

我地兩個人叫左兩個主菜,一個甜品,兩杯飲品。

辣子雞🌶️🐔

🥘湖南辣椒炒雞🫑🐓

我地驚唔夠肉食,加多左份西班牙黑毛豬(100g)🐖
店員仲好細心❤教我地點樣整熟啲豬肉先好食。

天氣咁熱🌞,梗係要飲啲凍冰冰嘅野去消暑解辣喇。
我地分別叫左一杯青檸菠蘿🍍手搖茶同埋芒果沙冰🥭。飲落好清新,唔太甜,菠蘿香得黎又唔會掩蓋左個茶味,唔錯唔錯🍹。芒果沙冰都好足料,唔太酸,沙冰夠綿,簡直係透心涼🧊。

最後鍾意食冰既我當然叫左個太空彩虹木桶冰喇!!🍧🍨
唔係誇張,店員一拎出黎,已經吸引到四周客人既目光😍
個賣相冇得輸,木桶入面有四條雪條,有牛奶,紅豆,雲呢嗱同oreo味,兩球雪糕,入面仲有沙冰同涼粉,份量十分驚人,夏日消暑必食!!

餐廳仲有好出名既酸菜魚,聽講都好好食!下次有機會叫多啲朋友一齊黎試下先!🥳