2022-10-17
今日黎花椒子食川菜,入口係山東街再行樓梯落去,餐廳嘅燈光同佈置令你好似置身係太空之中,仲寫住「辣到上太空」,即管睇下辣到有幾過癮先~! 午市有lunch set,包小食一款,加錢有唔同種類嘅飲品,CP值唔錯。 小食揀咗麻辣豬耳、川辣臂片,好爽脆,辣辣地非常開胃。 酸菜鱸魚片,配白飯,估唔到有咁多片咁厚嘅鱸魚,鮮甜得黎又嫩滑,就黎入口即溶,湯底好濃郁,仲配上大量酸菜、萵筍同埋其他配料, 紅燒肉麵,紅燒肉層層分明,好有口感,湯底清甜唔膩。 之後我地再額外叫咗麻辣小龍蝦,因為係香港真係好難食到。小龍蝦每隻都好大,唔洗擔心剝完啲殼冇肉食,小龍蝦肉滲入麻辣汁,超惹味。 湘味串串,係冷鍋串串黎,兩杯裝住兩種味道嘅湯,各有7串。本身食落唔辣,但係後勁十足,係今餐最麻最辣嘅一道菜。串串包括鮑魚仔、魷魚、毛肚、鵪鶉蛋、椰菜花等等,一串一串咁食好有風味~ 太空木桶冰,見到餐牌上賣相咁靚,忍唔住都點咗,底下仲有涼粉添,食完辣再食冰就係冰火二重奏。最後lunch set加配嘅2杯飲品,分別係青檸芒果同青檸菠蘿手搖茶,果味香濃,連飲品都媽呼!
小食揀咗麻辣豬耳、川辣臂片,好爽脆,辣辣地非常開胃。
紅燒肉麵,紅燒肉層層分明,好有口感,湯底清甜唔膩。