2018-04-22
今日早放工後去左海港城行下街等男朋友放工,佢話同事介紹左呢間新開既拉麵店好好食,就一於試下啦!喺漢口道轉個彎就到,店舖面積唔算大,食物種類都唔算多,5款沾麵,3款拉麵,3款小食,2款甜品。但貴精不貴多,味道最重要!先黎2個小食,要咗拉麵店必點嘅煎餃子,餃子係普通嘅白菜豬肉餃,皮好薄,覺得應該係用焗嘅烹調方式,因為個皮好脆,而且完全冇油,好食又健康。另外叫咗一碟章魚小丸子,粉漿個味調得啱啱好,都比較失望既係每粒小丸子只有一粒好細嘅章魚,如果可以多啲同埋加少少椰菜口感會更好。到主角麵,我哋兩個都要左沾麵,可以自己揀麵嘅軟硬度同配料。我要左一碗期間限定嘅海老帆立貝沾麵,沾麵汁好濃好濃,稀稠度都岩岩好掛喺麵上麵。兩隻珍寶size刺身級帶子煎到半熟,一隻巨型大蝦,仲有三片燒到焦焦地既薄叉燒,再加半隻溏心蛋,真係好豐富好滿足!男朋友就要左櫻花蝦沾麵,其實同岩岩個碗麵既汁都差不多,只係櫻花蝦份量更多,更鮮味。唔介意食得冇咁豐富,少咗帶子同大蝦,其實要呢一個都已經好好食。味道同日本既沾麵真係有得揮,而且服務都好好,真係好值得試下!
先黎2個小食,要咗拉麵店必點嘅煎餃子,
到主角麵,我哋兩個都要左沾麵,可以自己揀麵嘅軟硬度同配料。
男朋友就要左櫻花蝦沾麵,