2017-01-10
由細到大我都唔係一個運動人,但無奈氣管唔好,身邊人都叫我試下行山,每年一度的公益金百萬行又黎啦,而咁岩老公的公司又有參加,又有得做慈善又可以做運動,何樂而不為呢行完百萬行就落番銅鑼灣行街街,行到咁上下就去左食街電氣道搵食啦餐廳走輕鬆風格,全部都係高枱,牆上放左好多時令推介食品,有點似居酒屋除左拉麵,仲有好多佐酒小吃,酒的類別都有不少喔,既然牆上的都係時令食品,我地都叫左唔少黎試試火炙平目魚邊 ($88)平目魚邊卷成花一樣,輕輕將其火炙,中間放有WASABI及蔥粒配食,食落口感淋淋,而且魚味突出日本阿波尾雞手羽 ($56)店員推介我地試試呢個新出的雞翼,來自德島縣的名物阿波尾雞,屬於走地雞,肉質嫩滑,低脂且充滿彈性,經油炸過後,肉汁依然豐盈,炸皮做得極薄,剛好包著整隻雞翼,完全唔會有油膩感日本沙甸魚釀明太子 ($78)明太子即是鱈魚卵,將其釀入沙甸魚令我諗起代母產子,來自鱈魚的卵,然後放到沙甸魚的身上,呢個諗法可能有點奇怪,哈哈,唔緊要,好食就可以了,明太子豐富了沙甸魚的味道跟口感,呢個食法十分特別日本黑豚腸 ($48)將黑豚腸切十字再拎去燒,就會變到八爪魚咁,賣相可愛,黑豚腸口感實淨,
將黑豚腸切十字再拎去燒,就會變到八爪魚咁,賣相可愛,黑豚腸口感實淨,比一般的腸味道較濃,用來佐酒一流
制霸拉麵每日只限售10碗,好彩我地早食晚飯,仲有得試,拉麵上枱時仲係滾住,原來碗底有粒熱石保持整碗麵的溫度,豚肉叉燒又厚又大塊,但食落一點都唔韌,油脂分佈平均,幼身麵質彈牙,湯底屬濃味,配上一隻流心蛋,就算合二人之力,食完呢碗拉麵都好飽
上網見到原來呢間餐廳係九龍城都有分店,今次的經驗不錯,下次會試埋九龍城分店