2013-05-27 688 瀏覽
是日放工去香港仔覓食,途經東海堂店,見到推出了12點至2點優惠時段的木糠布甸,但那時已經是三點半鐘了,店員見我喃喃自語,就主動同我講木糠布甸仲未賣曬,我就毫不猶疑買下來,果女店員知道我要趕住去食飯,唔想我大熱天時仲拎住個蛋糕周圍走,就俾左張單我,叫我得閒先返黎拎,仲好細心甘幫我包起個蛋糕,實在細心!優惠價$35的木糠布甸,份量也不少的,面層舖滿了粒粒均勻細碎的馬莉餅,插了兩小塊雲石朱古力片作點綴,但這蛋糕只有梅花間竹地鋪了兩層,比起平時其他糖水舖的四、五層少了一份美感!輕輕嘗了一口,海綿蛋糕的確軟綿綿,很鬆軟的,蛋味很夠香;而忌廉和煉奶的比例恰到好處,甜而不膩,其幼滑程度比起平時常食的mousse更強,質感也很輕身,不知不覺間自己就食左一大半啦,開始有點內疚感,要停口啦!用發達通俾錢就送兩小包咖啡沖劑,而呢個牌子既咖啡粉是我平常返工飲開的!足以為我兩天的工作上叉叉電!
2013-05-24
外賣自取