2018-02-11 132 瀏覽
📍HongKong🇭🇰#兔吃甜品🍓甜王草莓忌廉包($32)▪️個包包大過手掌心少少✋🏽食一個係唔飽嘅🤭草莓味比其他口味都貴一點。-我覺得有d似高級版忌廉檳🍞不論包嘅質感 味道都有d似,雖然係軟熟好多🤣內餡是草莓果jam和忌廉,果jam質感偏濃稠,還有點果籽🍓酸酸甜甜,用上甜王嘅草莓醬味道天然,但莓味薄弱。忌廉就比較軟滑不膩,偏重奶味,不過我本身麻麻地cream質嘅嘢😲而且有點蓋過草莓香味。-整體 會建議食咖啡芭菲化算一點,而且包版焦糖西多士,好味d😍但各方面 我都係支持港版平民忌廉檳嘅芝麻味🙈☕️咖啡果凍芭菲($78)▪️依個芭菲嘅配料我都好喜歡💕🤤由其配係上面嘅西多士🍯表面是焦糖脆面!內裡是滿滿的忌廉餡,喜歡質感軟滑不膩🤭而且富牛乳香,這裡是用北海道濃厚8.0牛乳喔~🍦咖啡雪糕質地偏冰感,咖啡味我覺得可再濃郁d,對比下面的咖啡果凍 陣啡味,真的比下去。咖啡果凍味道偏苦一點👍中和一下甜度。裡面的朱古力醬似麥記朱古力新地個種,少少稠身🍫-還有兩層鮮忌廉,我麻麻地cream,但勝在不膩。最底層嘅穀物脆佔差不多一半😍雖說是比較廉價嘅配料,但我勁愛依層,脆卜卜配雪糕食最正,只是果乾有點硬😬我最欣賞嘅
📍HongKong🇭🇰#兔吃甜品

🍓甜王草莓忌廉包($32)
▪️
我覺得有d似高級版忌廉檳🍞
不論包嘅質感 味道都有d似,雖然係軟熟好多🤣

但各方面 我都係支持港版平民忌廉檳嘅芝麻味🙈

☕️咖啡果凍芭菲($78)
▪️
依個芭菲嘅配料我都好喜歡💕🤤由其配係上面嘅西多士🍯

咖啡果凍味道偏苦一點👍中和一下甜度。

裡面的朱古力醬似麥記朱古力新地個種,少少稠身🍫
還有兩層鮮忌廉,我麻麻地cream,但勝在不膩。

我最欣賞嘅八天堂西多士🤤
表面係燒過嘅焦糖脆面!甜甜又脆脆的,即昇華😍
內裡係滿滿嘅奶香忌廉,不算超輕盈個種,似吉士嘅質地。
包包也不算超軟熟🤔

#japan #tokyo #tokyofood #wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #eater #hkig #hkeat #hkfood #hkfoodie #foodie #foodies #foodiehk #foodieshk #instafood #foodielife #food #foodstagram #foodlover #foodpics #hkfoodblogger #hkeats #tokyofoodie #ufoodphoto #foodlove #相機食先 #八天堂