2021-11-02
今日中午想食車仔麵,見到明明車仔麵嘅好評頗多,而之前食開嘅車仔麵又咁啱執左笠,所以決定試下呢間!明明車仔麵喺灣仔嘅分店都有三間(軒尼詩道、克街同埋皇后大道東),仲有一間喺北角,車仔麵生意嚟講,分店都幾多!今日試嘅就係位於灣仔軒尼詩道89號地舖(OK隔離),地鐵站行5分鐘就到架啦,都幾開揚幾方便嘅~中午放飯時份,去到門口已經見到一大班人排緊隊,原來佢地係買外賣嘅,我地一行二人堂食就即刻可以入座了。入到去先發現內裡環境比我想像中嘅大一倍,堂食同外賣一樣咁多人,入座率近100%,足見呢一間餐廳嘅受歡迎程度。落單方法係傳統嘅寫紙仔,$42 三餸一麵,加$9有杯凍豆漿,total $51 埋單。筆者嗌左豬紅、雲吞同豬軟骨,配油麵;味道方面,非常高質,絕對值呢個價錢,其中豬軟骨特別入味有咬口,非常好食;份量方面就啱啱好,唔多唔少,如果當日特別肚餓嘅朋友可以要加底,咁就實夠食了!總括嚟講,都係一餐好高質嘅車仔麵,灣仔返工返學嘅朋友一定唔好錯過!