今日去開旺角行街,興起想食車仔麵咁,我哋上OpenRice呢就見到呢一間叫亞四車仔麵,門面裝修幾靚同埋入邊啲枱都分隔得好開,就決定去試吓啦!去到好快呢就有人叫我哋量體溫,跟住就坐低個張圓台度,枱同枱中間都有適當距離分開,都坐得好鬆動。我入去嗰陣時都見坐滿左七八成人,咁佢個餐牌主要就係車仔麵,小食,同埋有啲飯嘅選擇。咁我哋就揀咗兩款車仔麵同三款小食同兩杯飲品。咁嘢飲就先上枱,分別叫左就凍檸檬茶同埋紅豆冰。個紅豆冰呢啲冰特別多,整出嚟個樣好靚,飲落都唔錯,而個檸檬茶都幾好飲,唔會太甜。咁跟住兩個車仔面呢就上枱啦,我哋分別揀咗唔同嘅餸啦,有炸墨魚卷,魚腐,芝士腸,瑞士雞翼,辣魷魚,龍蝦丸同埋魚皮餃。我哋都叫左唔同嘅面,一個就食米線一個就食油面嘅。飲落佢個湯都係唔會太濃味,都唔錢太味精重,都幾香嘅。啲面嗰個軟硬度都適中,不過可能對相對大食嘅人來講會細份少少咁。啲餸嚟講都有兩至三粒或者兩三塊,夾夾埋埋都得好足夠份量。另外仲叫咗三個小食啦,分別係蠔油菜心,南瓜薯餅同埋咖喱角。要一讚嘅係佢個皮唔會太厚身,入邊啲料係真材實料嘅,仲見到有南瓜皮撈左喺入邊。而且嗰薯餅都好大粒。另外個菜心同咖喱角都係食得出

咁我哋就揀咗兩款車仔麵同三款小食同兩杯飲品。咁嘢飲就先上枱,分別叫左就凍檸檬茶同埋紅豆冰。個紅豆冰呢啲冰特別多,整出嚟個樣好靚,飲落都唔錯,而個檸檬茶都幾好飲,唔會太甜。咁跟住兩個車仔面呢就上枱啦,我哋分別揀咗唔同嘅餸啦,有炸墨魚卷,魚腐,芝士腸,瑞士雞翼,辣魷魚,龍蝦丸同埋魚皮餃。我哋都叫左唔同嘅面,一個就食米線一個就食油面嘅。飲落佢個湯都係唔會太濃味,都唔錢太味精重,都幾香嘅。啲面嗰個軟硬度都適中,不過可能對相對大食嘅人來講會細份少少咁。啲餸嚟講都有兩至三粒或者兩三塊,夾夾埋埋都得好足夠份量。另外仲叫咗三個小食啦,分別係蠔油菜心,南瓜薯餅同埋咖喱角。要一讚嘅係佢個皮唔會太厚身,入邊啲料係真材實料嘅,仲見到有南瓜皮撈左喺入邊。而且嗰薯餅都好大粒。另外個菜心同咖喱角都係食得出好新鮮,好香好好食。我哋咁樣埋單一個人都唔使$100,咩都可以食到飽到上心口。如果大家嚟開旺角,口痕想食車仔麵嘅都介紹大家嚟試下㗎。
2020-10-31