2017-08-08
最近因工作不順而心情低落,縱使因壓力大而不停四出尋吃仍未能平服。當你既人生只有食野時先可以感到幸福既時候,對質素就更有要求,毫無疑問,呢度係有質素既幸福小店。話說九龍灣係個好奇怪既地方,一馬路之隔一邊係舊工廈,一邊係甲級寫字樓,連帶食店都就返個grade黎開,好怪。作為打工仔加係工廈個邊返工既我,對呢邊既廉價lunch很是感恩,但亦不忘在出糧日對自己好一點!在我第一次出糧時就決定要食好d慰勞自己,原本是想去地標mega box食咖喱的,無意路過這店,原以為是普通cafe, 進內看到是日式餐廳,立刻勾起我的興趣。這裡似快餐店形式,先在外order, 再取order牌自己選位置坐下等食物送上。Meun只有英文,推介在買正餐時同時以半價買湯,這裡的湯水準十足,而且很有份量!怕肉少不夠飽的人加湯肯定可大滿足!烏冬比較普通,湯底不會比專賣烏冬的店就得好。個咖喱飯睇落唔靚,但係食落會覺得健康又好味,配紅米飯非常夾。蘑菇湯菇味濃郁,每啖都有蘑菇粒粒,香滑之餘唔會覺得漏。食物既變化雖然不大,但次次食完都覺得好滿足!係我呢區至愛既餐廳之一~