2022-05-16
話說上星期去咗海港城睇#保羅先生嘅作品展🌉👍🏻,就順便喺海港城開餐,見呢間海南少爺👲🏻都幾多人排隊,就排埋一份試吓啦👲🏻🤪馬來西亞肉骨茶 $148🥘🦴肉骨茶會配一碟響鈴、豆卜、油炸鬼、炸魚皮🐟、炸支竹,🍖肉類可以揀兩款(排骨、豬手🐷、豬腩肉、豬肚)肉骨茶用砂煲加爐熱住上,風味十足🥸,湯底飲落味濃而且微辣,唔會太重藥材味,暖身又好味😋我地叫咗排骨同豬手,各有2-3嚿,豬手骨膠原豐富,每嚿都有肉食🙆🏻♂️(會配個甜豉油比你點,唔怕唔夠惹味),再俾埋一堆吸湯配料你,響鈴吸哂d湯不得了,有d似打邊爐咁😍正!推介招牌海南雞飯 $108🐔可以加錢要脾位,雖然我地無要脾,但雞都好滑,點一點傳統三色醬汁(薑蔥油、甜豉油、辣醬🌶️),再配一啖油飯,油飯煮得岩岩好👍🏻係令人百吃不厭嘅配搭👍🏻套餐雞嘅份量都唔少,有7-8嚿,再搭2條油菜同配一碗湯😋一個人夠晒🙆🏻♂️Overall餐廳食物味道🙆🏻♂️,窗邊有落地大玻璃,可以嘆下海景,兩個人去好似我咁叫,都夠哂飽,個肉骨茶真係好多料👍🏻另外佢嘅茶都幾香同好飲,應該係荔枝紅茶☕有興趣嘅朋友仔可試吓P.S. 假日食無set lunch,只有主餐牌叫,另有茶芥及加一🔎
Overall