2023-01-05 13 瀏覽
今日約咗朋友出咗旺角行街,☺️行完街睇完戲喺附近搵啲嘢食下,喺戲院附近上openrice搜尋見到一間越南餐廳都幾吸引。🥳所以即刻去試下。越風味地道越南料理 地址喺砵蘭街108號地下,餐廳裝修得好整潔,🤩地方好闊落,喺度食嘢感覺都幾舒適, 餐廳老闆仲非常友善,介紹每款唔同嘅食物,我見老闆同每一張枱嘅客人都談天說地,夠晒親切,非常開心🥳令客人感覺良好鮮牛肉湯河,望落去牛肉好新鮮,拖一拖水牛肉開始熟,入口牛肉味好香濃而且肉質仲好嫩滑,整碗湯河都有牛肉嘅鮮味,河粉亦都好幼滑,加少少檸檬汁辣椒,令到味道更加有層次牛肉味更加突出。成碗湯都畀我飲曬味道好鮮甜,配菜仲有大量嘅芽菜,食落令口感更爽口炸軟殼蟹,軟殼蟹炸到金黃色,炸粉又唔會太厚,食落去脆卜卜,而蟹嘅鮮味亦都好突出。無論個口感同埋味道都做得好好,食落仲唔會好油膩香煎魚餅,魚餅熱辣辣入口爽口彈牙,配埋小小香蔥令到味道更加有層次。豬頸肉外脆內嫩入口仲係好多肉汁,加上豬頸肉嘅位置特別香特別滑,味道非常好。墨魚餅真係必食嘅推介,墨魚味道香濃,咬落去爽口彈牙,配埋少少醬汁墨魚味更加突出。最後梗係要嗌返杯越南咖啡試下,估唔到味道都幾香濃Drinks 我梗係

鮮牛肉湯河,

豬頸肉外脆內嫩入口仲係好多肉汁,
加上豬頸肉嘅位置特別香特別滑,味道非常好。
最後梗係要嗌返杯越南咖啡試下,估唔到味道都幾香濃

Drinks 我梗係叫咗我最鍾意嘅椰青😋味道甜甜又香濃嘅椰汁味道🥳飲完之後仲可以食埋入邊嘅椰子肉☺️真係飽飽咁離開