2018-03-10 6625 瀏覽
📍HongKong🇭🇰#兔吃越南🦀蟹膏番茄湯檬($45)▪️依間店食到佢開分店,係我同👦🏻一致認同番食左5次🤤👍初初會覺得啲店員個樣幾惡幾寸,但其實唔係架~係忙d又多客啫🤭-每次去都有幾樣嘢必食😚1️⃣斑蘭糕2️⃣越式法包3️⃣米紙蝦卷等4️⃣就成日都考慮食撈檬定湯檬好🙈個日天氣少少涼👦🏻話想食湯,熱熱地wo一泥到都係好多料咁拼疊到滿滿,今次舊蟹膏肉碎好大件,厚到呢😂千層糕咁wo,不過陣蟹膏味薄弱左d🙁番茄🍅一如既往咁大大件,又腍又多汁,仲有札肉,豆卜,豬紅,生菜,芫茜🤘🏾腩肉就好薄片,之前厚d。-檬粉就比較碎😬成日覺得檬粉係米粉同米線混合體☝️湯底今次咸左d,有少少味精feel😶🥖越式法包($45)▪️法包外皮烤香脆🤤今次烤得比上次脆,無食到牙齩軟,帶點嚼勁,正😲內餡🧡肉鬆,芫茜,醃蘿蔔絲,生蔥,札肉,腩肉。餡料同米紙卷差不多,無大蝦同檬粉,但多左最愛嘅肉鬆❤️-越式嘅餡料偏清爽脆口,不會好似漢堡🍔咁咸香肥膩,多吃都無咁重罪惡感🐷除左芫茜,生蔥陣青味💚很喜歡醃蘿蔔絲,酸味味很開胃!法包內還搽有就層牛油💛因爲餡料比較淡味清爽吃著會散發點牛油香。🦐米紙蝦卷($32)▪️之前3次泥都賣晒,今次終於食到🤭💕其實我最欣
📍HongKong🇭🇰#兔吃越南

🦀蟹膏番茄湯檬($45)
每次去都有幾樣嘢必食😚
1️⃣斑蘭糕2️⃣越式法包3️⃣米紙蝦卷
等4️⃣就成日都考慮食撈檬定湯檬好🙈
個日天氣少少涼👦🏻話想食湯,熱熱地wo

檬粉就比較碎😬成日覺得檬粉係米粉同米線混合體☝️
湯底今次咸左d,有少少味精feel😶

🥖越式法包($45)
▪️
法包外皮烤香脆🤤今次烤得比上次脆,
無食到牙齩軟,帶點嚼勁,正😲
內餡🧡肉鬆,芫茜,醃蘿蔔絲,生蔥,札肉,腩肉。
餡料同米紙卷差不多,無大蝦同檬粉,
但多左最愛嘅肉鬆❤️
除左芫茜,生蔥陣青味💚很喜歡醃蘿蔔絲,酸味味很開胃!

🦐米紙蝦卷($32)
之前3次泥都賣晒,今次終於食到🤭💕
其實我最欣賞佢個醬汁,靈魂之最!
薄薄嘅米紙皮包住🧡大蝦,芫茜,醃蘿蔔絲,生蔥,檬粉,少量雞絲。
用竹葉包住方便食用,只要一撕就咬得🙆‍♀️又唔怕整污糟手🤲

入口外皮煙韌,內裡清新爽脆,檬粉佔大比例,
啖啖餡料嘅飽滿口感🤩
不過就咁食無醃醬汁就略乾身左少少,
蘸佢地自家醬汁就啱la~
醬汁係偏稠身,混合左花生碎🥜醃蘿蔔絲,色澤都好似麻醬花生醬🤤
酸酸甜甜好惹味~我一件都醃晒附送個一小碟🤪

💚斑蘭綠豆糕($13)
▪️
每次必食,記得早d去,好快賣晒☝️
上下兩層斑蘭皮中間夾綠豆蓉🤤晶瑩剔透嘅翠綠色,口感冰凍煙韌,少粘帶嚼勁!同平時食開嘅砵仔糕,芝麻糕都不同口感!
中間一層不太甜且軟綿綿嘅綠豆蓉,比平時食紅豆蓉更清新😲

#japan #tokyo #tokyofood
#wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #eater #hkig #hkeat #hkfood #hkfoodie #foodie #foodies #foodiehk #foodieshk #foodielife #food #foodstagram #foodlover #foodpics #hkfoodblogger #hkeats #tokyofoodie #ufoodphoto #foodlove #taiwanfoodie #相機食先 #第一郡