2023-08-02
將軍澳平時比較少入,但見到有omakase係openrice有折所以就去咗試個晚市!既然有折就緊係越貴個set就懢得越多🫨所以就叫咗佢地「山」先付刺身5品 • 鮫鰈魚with裙邊 • 象拔蚌配岩鹽&青檸汁 • 長崎小長井生蠔 • 紫海膽配三文魚子 • 帶子紫蘇葉卷印象最深刻會係個紫海膽,因為平時嘅omakase比較少見,而且師傅拎出黎個下仲係識郁,勁新鮮!再配埋啲魚子真係又鮮又甜,呢個我真係會比10/10!御料理 • 蟶子配辣肉碎蟶子係食佢嘅鮮周口感,所以平時係屋企食會配蒜蓉或者豉油,師傅今次配自製辣肉碎,更加香口,層次亦更豐富寿 十二貫 • 伊左木口感彈牙,比較鮮甜 • 石垣貝肉質好鮮甜,而且好厚實 • 真鯛口感味道同脂肪就比較平均 • 深海池魚口感同脂肪感比較突出 • 金目鯛油份比較重 • 醬油漬赤身人工飼養,味道會較淡,但肉質鮮嫩 • 宮城縣大拖羅因為呢款吞拿活動量較大,所以啲筋食落都會淋啲 • 帆立貝師傅做咗千切效果,食落更加有口感,而且原本已經好厚身! • 池魚脂肪量較高,口感肥美 • 活北寄貝被師傅輕輕炙過,貝味更加出 • 甜蝦他他係蝦蓉配上蝦肉粒,更加有口感之餘又好綿滑
先付
寿 十二貫
• 伊左木
口感彈牙,比較鮮甜
• 石垣貝
肉質好鮮甜,而且好厚實
• 真鯛
口感味道同脂肪就比較平均
• 深海池魚
口感同脂肪感比較突出
• 金目鯛
油份比較重
• 醬油漬赤身
人工飼養,味道會較淡,但肉質鮮嫩
• 宮城縣大拖羅
因為呢款吞拿活動量較大,所以啲筋食落都會淋啲
• 帆立貝
師傅做咗千切效果,食落更加有口感,而且原本已經好厚身!
• 池魚
脂肪量較高,口感肥美
• 活北寄貝
被師傅輕輕炙過,貝味更加出
• 甜蝦他他
係蝦蓉配上蝦肉粒,更加有口感之餘又好綿滑
• 北海道赤海膽
味道強烈,帶有濃厚的海水鹹香味,而且師傅比咗好大好大份,食落更加有口感!
甜品
師傅話係hand-made,每次黎都唔同款🫨個人覺得完全可以自立門戶開甜品鋪🤣