日本過江龍「黑樺牛牧場」嚟咗香港啦。餐廳主打黑樺牛牧場和牛火鍋放題,任食高質A5 和牛,肉質極具光澤,紋理清淅細膩。前菜: 松花皮蛋、牛舌、牛展、魚皮,味道麻中帶辣,惹味;仲有鬼馬墨魚滑,外脆內軟,好過癮。冬瓜豆腐海鮮燉湯:天時暑熱,呢個冬瓜燉湯啱晒飲啦,可以袪濕消暑;用咗好多材料,海鮮嘅鮮味好出,飲完一d都唔覺得口渴。湯底揀左壽喜燒:用A5和牛砌成玫瑰花形狀,賣相好吸引,湯底清甜,味道同和牛好夾。北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤:店員會用計時器計時,務求客人進食時,牡蠣處於最優質狀態,仲會幫客人即場開牡蠣,好貼心呀。黑樺牧場精選層架:第一層有花形嘅和牛;第二層有五花肉;第三層有手打蝦滑& 墨魚滑。呢個靚靚層架用黎打卡一流呀。食完前菜,之後用QR code 落單,選擇都幾多,我地主要係想食和牛,揀左其中5款和牛,包括特上霜降小排、肩胛梅花、美國特選牛板腱、牛頸脊、玉子後腰肉。全部和牛油花豐富,好juicy。特上霜降小排:油脂豐富,牛味濃郁。肩胛梅花:脂肪較小,帶筋,肉質軟嫩得嚟帶點嚼勁。玉子後腰肉:和牛沾上蛋漿再放落鍋到碌,肉質口感更順滑;牛頸脊肌肉較多,油花較少,口感較結實。美國特選牛板腱:

特上霜降小排:油脂豐富,牛味濃郁。
肩胛梅花:脂肪較小,帶筋,肉質軟嫩得嚟帶點嚼勁。
美國特選牛板腱:而比較少脂肪,肉質嫩口帶點嚼勁。

個人最鍾意特上霜降小排口感,牛味濃郁,口感勁juicy。另外,餐廳有提供自助沙𣲙,仲有特色冷泡茶同埋好多款雪糕可以揀呀。食左好多高質嘅和牛,真係又開心又滿足呀。

🔎黑樺牛 (尖沙咀)
📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓